nuca | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Cerkez Tavugu – Pui cerchez cu nuci

Cerchezii sunt reprezentantii unui popor caucazian, locuind astazi in Rusia si Turcia. Sunt un popor vechi, unii istorici afirmand chiar ca sunt cea mai veche populatie din Caucaz, influentand dezvoltarea celorlalte culturi ulterioare din zona. Desi s-au facut incercari de a-i crestina pe la inceputul secolului al V-lea, cerchezii au preferat, in mare parte, sa ramana pagani si o mie de ani mai tarziu au trecut la islamismul de tip sunnit.
Cerkez Tavugu - Pui cerchez cu nuci
Uneori domnii cerchezi mai sunt numiti si circazieni, iar doamnele circaziene, iar in Evul Mediu erau vestite pentru frumusetea lor. Nu stiu cum sunt circazienele de astazi, eu am fost atras de reteta puiului cerchez, sau circazian, daca preferati, din care se obtine un preparat care este nu doar interesant, ci si gustos. Acest preparat a fost adoptat si in cultura culinara turceasca, de unde l-am preluat.
(mai mult…)

Citeste tot

Salata de rucola cu branza albastra, nuci si capsuni

Incep cu aceasta reteta sa va prezint unele preparate care se vor afla in meniul de la Bistro GUXT. Cum spuneam intr-un articol anterior, acest meniu urmareste sa ofere preparate culinare gustoase si aromate, nu rareori propunand combinatii interesante de ingrediente, prezentate fara fasoane si fite, dar atragator. Am folosit ingrediente de calitate si am pus accent pe gust si pe un raport pret calitate corect.
Salata de rucola cu branza albastra, nuci si capsuni
Salata de mai jos este simpla, dar prezinta o combinatie de ingrediente si texturi destul de surprinzatoare. Este, de asemenea, foarte gustoasa si decorativa.
(mai mult…)

Citeste tot

De la aşure la colivă (3)

Simbolistică
Dependenţa de cereale, legată direct de noţiunea de supravieţuire fizică, a dezvoltat în timp credinţe despre natura sacră a acestora, ca şi despre nevoia unei intervenţii divine, care să asigure recolta de anul viitor. Rituri similare celor asociate cu Tammuz, zeul babilonian al grâului şi al fertilităţii, s-au răspândit, probabil concomitent cu agricultura, în întreaga lume, din Scoţia până în China.
(mai mult…)

Citeste tot

De la aşure la colivă (1)

Vă spuneam într-un articol anterior că am renunţat de ceva vreme să privesc istoria ca pe o succesiune de date importante, ca o serie de realizări ale unor conducători, sau ca o succesiune de imperii care se nasc şi mor.

Aşure - Sursa foto:

Aşure – Sursa foto:


În ultimii ani, însă, am început să o privesc ca pe o serie de transformări provocate, sau influenţate de mâncare. Şi cred că am dreptate să fac asta. Până la urmă, de la apariţia sa pe Pământ şi până astăzi, omul a dus o luptă continuă pentru a-şi asigura hrana.
(mai mult…)

Citeste tot

Salata de fasole verde cu branza si nuca

Aceasta salata rece va propune o combinatie colorata de legume fraged-crocante, servite intr-un dressing usor-acrisor, din crema de branza, lamaie si ulei de masline, si un topping de nuca crocanta.

Reteta este rapida si satioasa si va ofera o o serie de nutrienti folositori: vitamina C, beta-caroten, licopen, proteine, fibre, acizi grasi omega-3, calciu si alte minerale.
(mai mult…)

Citeste tot

Risotto cu curcan si scortisoara

Risotto este unul dintre preparatele cheie ale bucatariei din nordul Italiei. Am deja pe blog cateva variante de risotto, dar poate niciuna dintre ele nu este mai putin traditionala ca aceasta. Carnea este asezonata cu scortisoara, iar textura risotto-ului este imbogatita cu miez de nuca, preparatul final fiind foarte aromat si delicios.

(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre goda masala

Vă prezint astăzi un amestec de mirodenii foarte interesant, provenit tot din India, pe care l-am întâlnit cu ceva vreme în urmă într-una din cărţile de reţete indiene care îmi (supra)populează biblioteca. Cum nu auzisem de el, am fost intrigat şi am început să mă documentez. Ca de fiecare dată, căutarea a deschis noi orizonturi, fiecare detaliu lămurit atrăgând după el câteva întrebări noi.
Aşa se face că, vorbind despre „goda masala” nu pot ocoli nici amestecul „kala masala”, din motivele pe care le veţi vedea mai jos.
Goda masala - sursa foto: http://bhaatukli.blogspot.com
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 2
1 2