nutrienti | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Cum se gătesc legumele în apă

Deşi mulţi cred că este banal şi simplu să prepari legume, este, de fapt, destul de dificil să le găteşti cu adevărat corect. În cele mai multe cazuri legumele sunt, din păcate, gătite ori prea mult, ori prea puţin. În primul caz au culori terne şi o textură fleşcăită, în cel de-al doilea sunt prea crocante şi lipsite de frăgezime.
Atunci când gătim legume, scopul principal este să le păstrăm gustul, aroma, culoarea, textura şi nutrienţii.
În acest material mă voi referi aproape exclusiv la apă, dar aceleaşi reguli şi metode se pot aplica şi cu alte lichide, sau amestecuri de lichide. Acolo unde este cazul, mai ales când este vorba despre lichide cu caracter acid, se vor menţiona diferenţele care apar la gătit funcţie de legumele în cauză.
(mai mult…)

Citeste tot

Cum ne hrănim copiii? – partea 2

Diversitatea ingredientelor
Alegeţi reţete care să ofere o mare diversitate de ingrediente; acest lucru vă va ajuta pe dvs.să descoperiţi noi alimente care pot fi pe placul copilului dvs. Lucrând cu o gamă de ingrediente diversificată veţi avea avantajul de a le putea combina, mai târziu, în diferite forme, pentru a diversifica dieta familiei dvs.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre uleiul de argan

Este un ulei pe care l-am descoperit de foarte puţin timp; ştiam însă de el de câţiva ani deja, căci citisem câteva cărţi culinare nord-africane. A apărut pe piaţa noastră relativ recent şi este indecent de scump. Cu toate acestea, curiozitatea, bat-o vina, m-a făcut să investesc 100 lei într-o sticluţă de 250 ml şi să folosesc o parte din el la câteva salate.
(mai mult…)

Citeste tot

Ce înseamnă “bucătărie naţională”?

Despre Bucătaria Românească

Cum am putea defini termenul „bucătărie naţională”? Întotdeauna am fost preocupat de originea reţetelor şi de modul în care ele au apărut şi s-au adaptat diferitelor culturi, dar ultimele discuţii de pe blog, cele referitoare la retetele de „salata de vinete”, „salata de boeuf”, „sarmale” sau reteta de ciorba radauteana chiar m-au pus pe gânduri.
(mai mult…)

Citeste tot