nutritie | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Nu avem încredere în nutriţionişti!

O pledoarie pentru diversitate şi echilibru

Nu spun eu asta – deşi, mă rog, recunosc că nici eu nu am încredere totală în ei-, ci chiar cititorii mei, chiar dacă o fac în mod indirect. Recentul sondaj de opinie „Cum vă alimentaţi?” a strâns 1730 de participanţi, iar rezultatele sunt destul de interesante. Şi poate puţin îngrijorătoare…
(mai mult…)

Citeste tot

Diete şi condimente la ProTV

Sâmbătă, 12 februarie 2011, ora 10:00 – emisiunea „Ce se întâmplă, doctore?”

„Ce se întâmplă, doctore?” este o întrebare legitimă în ziua de azi. Viaţa modernă ne-a schimbat priorităţile, activitatea şi modul de a ne alimenta. Suprapopularea planetei a dus la apariţia „fabricilor de mâncare”; alimentele, deşi mult mai diverse ca înainte, nu mai au gust şi sunt pline de conservanţi, coloranţi, emulgatori, potanţatori de aromă şi gust, stabilizatori etc. Nutriţioniştii ne asaltează şi ei cu tot felul de primejdii: reale, probabile, ori mai mult sau mai puţin posibile. Adesea ceea ce ni se spune în presă, la televizor sau pe Internet este inexact şi tendenţios. Suntem confuzi! Pe cine şi ce anume să credem, doctore?
(mai mult…)

Citeste tot

Pe urmele untului – partea 2

Prepararea tradiţională a untului
În România, ca şi în alte ţări, mai există locuri unde untul se prepară în mod tradiţional, ca acum câteva sute de ani, adică direct prin smântânirea naturală a laptelui. Se obţine ceea ce este numit „unt ţărănesc”, adică un unt cu conţinut ridicat de apă, cu gust uşor acrişor şi cu o conservabilitate redusă.
(mai mult…)

Citeste tot

De-ale nutriţiei: câteva vorbe despre grăsimi

Cu altă ocazie v-am promis că voi încerca să mă informez puţin asupra mecanismelor elementare după care funcţionează organismul nostru… sau, în fine, asupra a ceea ce se crede astăzi, căci domeniul abundă în lucruri confuze şi în „adevăruri” rostite cu jumătate de gură şi alăturate unor afirmaţii ca: este posibil ca, probabil, se spune că, ultimele studii par a arăta că… etc. Parcă toţi evită să dea un răspuns clar de teamă să nu se facă de râs. Impresia mea este că încă se bâjbâie şi că nutriţia este o ştiinţă care nu a apucat să se maturizeze. Aproape aş zice că n-a intrat nici în adolescenţă.
(mai mult…)

Citeste tot

De-ale nutriţiei: mai avem oare condiţii să ne hrănim sănătos?

Nu am cunoştinţe de nutriţie… încă. Spun „încă” fiindcă am decis nu doar să mă apropii de acest domeniu, ci să şi fac cât mai curând posibil o şcoală în domeniu. Am pornit deocamdată să mă informez din diverse surse, ca să încep, încet-încet, să mă orientez în acest univers care interesează din ce în ce mai multă lume. Altfel spus, încerc deocamdată să-mi fac o idee şi vă invit să descoperim împreună, pas cu pas, ce am putea face ca să ne hrănim mai bine şi mai sănătos.
(mai mult…)

Citeste tot

Cum ne alegem reţetele?

De când am început să fiu pasionat de bucătărie cred că am tradus vreo 8-10.000 de retete si cred ca am citit cel puţin un număr de două ori mai mare. Acum sunt capabil, bineînţeles, să-mi dau seama dacă o reţetă îmi place doar citind-o, fără s-o gătesc. De cele mai multe ori pot să şi ştiu, tot doar citind-o, dacă reţeta are sau nu şanse să fie corectă, sau să funcţioneze. Dar cred că şi dintre dvs. foarte mulţi sunt capabili să facă asta: să aleagă dintre mai multe reţete cele care îi plac, care îi convin, cele despre care simte că pot fi mai pe gustul său.
(mai mult…)

Citeste tot