oparire | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Cum se gătesc legumele în apă

Deşi mulţi cred că este banal şi simplu să prepari legume, este, de fapt, destul de dificil să le găteşti cu adevărat corect. În cele mai multe cazuri legumele sunt, din păcate, gătite ori prea mult, ori prea puţin. În primul caz au culori terne şi o textură fleşcăită, în cel de-al doilea sunt prea crocante şi lipsite de frăgezime.
Atunci când gătim legume, scopul principal este să le păstrăm gustul, aroma, culoarea, textura şi nutrienţii.
În acest material mă voi referi aproape exclusiv la apă, dar aceleaşi reguli şi metode se pot aplica şi cu alte lichide, sau amestecuri de lichide. Acolo unde este cazul, mai ales când este vorba despre lichide cu caracter acid, se vor menţiona diferenţele care apar la gătit funcţie de legumele în cauză.
(mai mult…)

Citeste tot

Opărirea pe înţelesul tuturor

Procedura este potrivită în special pentru carne, legume şi fructe. Alimentele sunt imersate în apă clocotită şi scoase după un timp scurt, ca să fie plonjate în apă rece ca gheaţa (adesea, chiar un amestec de apa rece şi gheaţă), sau clătite sub jet de apă rece, pentru ca procesul de gătire să fie stopat.
Fasole verde oparita
(mai mult…)

Citeste tot