Rata este, dupa parerea mea, pasarea cea mai gustoasa. Pieptul este una dintre bucatile cele mai interesante. Un piept de rata este socotit, in acelasi timp, robust si rafinat. Are un gust specific, intens si placut, completat de pielea crocanta si caramelizata.
Servit alaturi de un sos acrisor-sulceag, care sa mai “taie” din grasimea inerenta, pieptul de rata devine o delicatesa.
Acest preparat culinar poate fi gasit in meniul de la Bistro GUXT. Nu uitati, Bistro GUXT se va deschide luni, 25 mai 2015, la orele 17:00.
(more…)
oregano | Retetele lui Radu - Gastronomie:
Creveti cu usturoi, in stil mediteranean
Din nou un preparat culinar pe care il veti putea gusta, incepand de luni 25 mai 2015, la Bistro GUXT. Este gatit in stil mediteranean, aromatizat cu usturoi, chimen, vin alb si ierburi aromate; totul se petrece foarte rapid, iar rezultatul final este delicios si decorativ.
Cheia retetei este sa alegeti niste creveti de buna calitate si sa-i gatiti intregi. Asa cum un copan de pui este mai bun atunci cand este gatit cu os cu tot, crevetii Black Tiger sunt mult mai apetisanti gatiti intregi. Inarmati-va cu cateva servetele, caci veti avea nevoie.
(more…)
Pe scurt despre za’atar
Za’atar, sau za’tar, zaatar, zatar, zatr, zahatar, satar etc. este o denumire generică pentru o familie de ierburi aromate înrudite cu binecunoscutul oregano; se referă în principal, totuşi, la o varietate de oregano sălbatic (Majorana syriaca, sau Origanum syriacum).
Cu toate acestea, cel mai adesea termenul za’atar denumește un amestec de plante aromatice și semințe. Amestecul numit za’atar este o mixtură de oregano sălbatic, calamintha (o plantă aromată care este, ca aromă, o combinație de busuioc cu cimbru), cimbru de grădină, cimbru, cimbrișor etc. cu semințe de susan, sumac uscat, sare și, uneori, câteva mirodenii. Mixtura aceasta este folosită ca asezonator în bucătăriile influenţate de cultura arabă, fiind răspândită și foarte populară mai ales în Orientul Mijlociu.
(more…)
Sandviciuri patatera
Morcilla patatera este denumirea unui carnat din Extremadura. Denumirea nu este tocmai corecta, caci termenul “morcilla” este dat carnatilor care contin si sange, deci celor de tipul sangeretelui de la noi. Morcilla patatera nu contin, insa, nicio picatuta de sange. Au o compozitie formata din grasime de porc, carne slaba de porc, multa boia de toate felurile si mult… piure de cartofi. Acesta din urma explica, de altfel, termenul “patatera”. Nu este, de fapt, un piure facut cu lapte si unt, ci doar o pasta foarte omogena din cartofi fierti.
(more…)
Zucchini alla scapece
Aceasta reteta este tipica pentru Campania, regiune a carei capitala este orasul Neapole. Termenul “scapece” provine, se pare, din limba spaniola, de la “escabeche” si reflecta influenta culturala lasata de spanioli.
Escabeche denumeste atat o tehnica de gatit, cat si un numar destul de mare de preparate culinare. Tehnica escabeche consta in marinarea intr-o vinegreta usor acida, adica un amestec de otet, ulei, usturoi, sare si ierburi aromate a alimentelor gatite in prealabil prin prajire, frigere pe gratar sau fierbere molcoma.
(more…)
Sepii cu bulgur si sos de rosii
Imi amintesc momentul cand am gustat prima data fructe de mare. Era in 2005, in Creta. Nu mi-au placut din prima incercare – de aceea ii inteleg pe cei care sunt reticenti atunci cand le gusta pentru intaia oara – dar apoi am invatat treptat sa le apreciez.
Cel mai mult imi plac crustaceele (creveti, langustine si homari), cel mai putin scoicile si midiile. Intre ele sunt sepiile, caracatitele si calmarii.
Aceasta din urma categorie imi place mai ales gatita lent, intr-un sos aromat si gustos.
Reteta de fata foloseste pui de sepie proveniti de la magazinul online Seaway. Acolo puteti gasi o sumedenie de fructe de mare si pesti, unele dintre ele la preturi destul de bune; aruncati o privire, nu veti regreta.
(more…)
Cum se găteşte cu ierburi aromate
Fie că le numim “verdeţuri”, “ierburi aromate”, sau, simplu, doar “ierburi”, folosirea lor la gătit este una dintre metodele cele mai simple de a adăuga savoare preparatelor. Aceste frunzuliţe şi tulpini pot da arome slabe şi subtile, sau intense şi robuste, oferind complexitate unei diversităţi mari de preparate.
(more…)
Pui vanatoresc
Nu este prima reteta de acest gen pe care o public pe acest blog. Nu va fi nici ultima, caci acest gen de preparate sunt preferatele mele. De fapt, daca ma gandesc bine, mai am in rezerva cel putin alte doua retete de pui “vanatoresc”, “cacciatore” sau “chasseur”, dupa cum vreti sa-l numim.
Cred ca aroma maslinelor intr-un sos este imbatabila, poate de aceea prefer sa gatesc puiul “vanatoresc” in variantele sale mediteraneene. Sosul acestei retete este unul plin de savoare. Dulceata morcovului echilibreaza aciditatea rosiilor, iar maslinele, telina, ceapa si usturoiul vin cu un imens plus de gust si aroma. Asezonarea (dafin, oregano, paprika, sare si piper) este una echilibrata si pune in evidenta gustul natural al vegetalelor si al carnii.
(more…)
Salau cu tapenade
Nu pot sa spun ca ma omor dupa salau, dar gatit corect si bine insotir, cu sosurile potrivite, devine chiar o delicatesa. Reteta de fata este gatita in stil mediteranean, provensal mai exact, iar salaul este servit cu o pasta tapenade, plina de gust si aroma.
Reteta aceasta figureaza in noul meniu mediteranean, conceput de Costel Clipescu si de mine pentru restaurantul “Casa cu Tei” din Craiova.
(more…)
Creveti cu sos picant de rosii
O noua reteta foarte simpla, dar si foarte gustoasa, din noul meniu mediteranean conceput de Costel Clipescu si de mine pentru restaurantul “Casa cu Tei” din Craiova.
(more…)