orez | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Porc fript cu miere si lapte de cocos

Am mancat acest preparat in Cambodgia, acum un an si jumatate, si stiu ca m-a surprins placut gustul carnii. Avea ceva deosebit, un accent fin si usor dulceag, foarte placut. Am intrebat si mi s-a raspuns ca “de vina” este marinarea in lapte de cocos si miere. M-am prins ca gustul deosebit provenea de la ingredientele caramelizate la suprafata carnii. Am conceput atunci propria mea varianta de reteta condimentand marinada dupa gustul meu; adica am adaugat o nota picanta si una sarata, exact asa cum mi-am amintit gustul simtit atunci, in Phnom Penh.

In principiu reteta se prepara pe gratar, cel mai bine pe unul cu carbuni. Eu am ales sa o prepar sub grill (stiti dvs., acea rezistenta electrica din “tavanul” cuptorului), metoda care mi se pare mai simpla si mai putin generatoare de fum.
(more…)

Citeste tot

Orez cu legume si omleta

Dupa trei zile in care mai mult am discutat, mi-am zis ca ar fi timp de o noua reteta. Aveam chef de o omleta, in frigider se “odihnea” un castron cu orez fiert cu o zi inainte, iar in sacosa aveam, proaspat cumparate, o mana de legume.

Am obtinut un preparat satios, gustos, plin de culoare si echilibrat nutritional (proteine de la oua, carbohidrati de la orez, vitamine de la legume, minerale de la toate ingredientele, grasimi putine). La alegerea dvs.: un mic dejun consistent, un pranz mai usor, sau chiar o cina solida, luata nu mai tarziu de ora 19:00; completati masa cu o bere rece, sau cu un vin alb sec, bine racit.
(more…)

Citeste tot

Pachetele de somon afumat cu orez

Cum v-am spus deja, sunt in renovari. Asta inseamna nu doar ca a trebuit sa ne mutam de acasa, dar si ca nu am mai gatit de vreo 3 saptamani, ceea ce ma face sa postez din “memorie”, adica din rezerva mea de retete puse deoparte exact ca sa pot acoperi astfel de ocazii. Nici nu va inchipuiti ce dor imi este de tigaile mele!

Reteta de fata este simpatica si deosebita, cu alte cuvinte va propun din nou o mica inventie, care are meritul de a fi indeajuns de decorativa ca sa va impresionati musafirii, si indeajuns de gustoasa ca sa va simtiti rasplatite eforturile. Va poftesc, deci, s-o incercati.
(more…)

Citeste tot

Si am revenit la Siam

Siam, restaurant thailandez
Str. Amiral Urseanu nr. 1, Bucureşti

Unul dintre restaurantele care mi-a placut cel mai mult in Bucuresti a fost Siam, în perioada în care s-a aflat pe Strada Eminescu. L-am descoperit prin 2006, deci după ce mă întorsesem din prima mea călătorie la Bangkok şi începusem deja să mă preocupe mâncarea asiatică. Mi-am dus acolo toţi prietenii şi o parte din familie; cred că am fost de vreo 20 de ori în total.
(more…)

Citeste tot

Orez cu pui, ciuperci si tarhon

Iata o noua reteta cu orez, alimentul meu preferat; cred ca as manca orez de trei ori pe zi daca as putea! Sigur ca orezul nu este neaparat pe acelasi loc in preferintele dvs., dar nu va propun degeaba aceasta reteta. Este foarte simpla si relativ rapida, iar rezultatul final este delicios. Combinatia de orez cremos cu ciuperci si tarhon merge bine cu carnea de pui.

(more…)

Citeste tot

Orez cu bacon si chimen

Imi plac experimentele si adaptarile, atata timp cat duc la retete gustoase si interesante. Reteta de fata poate fi acuzata cu nu prea tine cont de colesterolul nostru, dar, la naiba!, avem o singura viata, pana la urma. O putem gati macar o data, de dragul schimbarii si al curiozitatii. Reteta este satioasa si hranitoare, si, cel mai important, foarte buna la gust. Combinatia de bacon cu chimen si boia da preparatului o aroma afumata si picanta.

(more…)

Citeste tot

Omleta cu orez

Va prezint o mica inovatie, preparata chiar in ultima zi cand am putut gati, caci, daca nu v-am spus deja, va anunt acum ca sunt in renovare si ca ma enerveaza teribil ca nu pot gati. Revenind la omleta de fata, este mai neobisnuita pentru bucataria romaneasca, dar are multe calitati: este gustoasa, foarte hranitoare si satioasa, fiind in acelasi timp si echilibrata din punct de vedere nutritional. Se poate servi fie ca un pranz usor, fie ca un antreu consistent.

(more…)

Citeste tot

Pui cu usturoi si miere

Pui cu usturoi si miere – reteta vietnameza

Dupa atatea retete gatite de Pasti, gatite “europeneste”, mie mi s-a cam facut dor de ceva asiatic. Vreau sa va prezint o reteta vietnameza, extrem de simpla si surprinzator de gustoasa si de aromata.

Bucataria tarilor din sud-estul Asiei mi se pare din ce in ce mai interesanta si mai sanatoasa, incantator de aromata si rafinat de simpla.


  • Reteta de fata nu face exceptie si ne readuce in prim-plan sosul nuoc cham, nelipsit de pe mesele vietnamezilor. Acesta, iute si acrisor, completeaza gustul dulce-sarat-picant al carnii.
    (more…)
Citeste tot

Hidratarea pe înţelesul tuturor

Am stat mult pe gânduri încercând să găsesc cea mai potrivită denumire pentru această operaţie care este întâlnită în reţete sub diverse denumiri, cel mai adesea “înmuiere” şi “rehidratare”. Ambele sunt destul de corecte, dar impresia mea este că nu descriu procedeul cu acurateţe.
(more…)

Citeste tot

Creveti provensali

Va era dor de creveti? Mie da, mai ales dupa atata pui si porc, substitutele mele de miel. Am ales o reteta interesanta, parte a unei bucatarii exceptionale, cea provensala.

Provence este o provincie situata in sudul Frantei, renumita pentru bucataria sa cu puternice accente mediteraneene. Este o reteta robusta, traditionala, care se prepara rapid si se dovedeste, in final, a fi satioasa si usoara in acelasi timp.
(more…)

Citeste tot