orez | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Lisabona la cald – zilele 5 şi 6

Portugalia începe să-mi placă mult de tot. Marti, 23.03.2010, a fost cea mai reuşită zi de când suntem la Lisabona… şi cea mai plină.
Am plecat de dimineaţă la Sintra, cu trenul. Bineînţeles, căci trebuia să ni se întâmple ceva ieşit din comun, societatea portugheză de căi ferate era în grevă, dar chiar şi aşa, deşi redusă la 25%, activitatea lor a fost impecabilă. Punctualitate şi propmtitudine, iată două calităţi pe care nu credeam că le voi găsi în ţările latine, dar în Barcelona, Roma, Paris şi aici latinii au excelat în aceste caracterisici atât de… nemţeşti, pe care nu reuşim să le adoptăm şi în România.
(more…)

Citeste tot

O seară la Biscuit

Ce este Biscuit? Un magazin cochet şi foarte bine situat, în plin centru al Bucureştiului, pe Bd. Nicolae Balcescu nr. 26. Ce se poate „biscui” la Biscuit? Condimente şi amestecuri de condimente, paste şi sosuri, uleiuri şi oţeturi aromate, vinuri, brânzeturi, ciocolată, dulceţuri şi tot felul de chestii după care îţi lasă gura apă. Preţurile nu sunt mici, dar nici să te sperii de ele, iar produsele sunt de calitate foarte bună. Vă spun asta în cunoştinţă de cauză, căci pe unele dintre ele le-am încercat. Cu ce ocazie? Vă spun şi asta imediat.
(more…)

Citeste tot

Salata de creveti cu alune caju

Am avut chef de ceva usor si rapid ai am ajuns astfel la aceasta reteta foarte simpla, in stil chinezesc, dar care “bate” putintel si spre bucataria europeana, caci foloseste ca dressing un fel de… vinegreta, preparata insa cu cateva ingrediente tipic asiatice.

Am urmarit sa obtin un contrast de culori si texturi, iar rezultatul final este gustos, rapid si simplu de preparat. N-as zice ca este o reteta pentru week-end, ci mai curand pentru o cina usoara, intr-o zi a saptamanii cand vii acasa obosit(a) si vrei sa te alinti cu ceva deosebit, care se prepara cat ai bate din palme.
(more…)

Citeste tot

Curry thailandez de peste

Daca in articolul anterior, referitor la marinare, i-am laudat pe asiatici ca folosesc des procedeul si ca au, in consecinta, o bucatarie simpla, gustoasa si aromata, m-am gandit sa si exemplific marinarea prin cateva retete. Iata o reteta extrem de parfumata, care ii va bucura pe amatorii de curry. Este simpla si rapida, singurul inconvenient fiind faptul ca unele dintre ingrediente se gasesc greu pe piata noastra. De aceea am propus si cateva substituiri.

(more…)

Citeste tot

Pe urmele pilafului

Pilaful a intrat cu mare succes şi în bucătăria noastră unde se prepară în destul de multe variante. Cred că toată lumea ştie că pilaf-ul este unul dintre preparatele pe care le datorăm bucătăriei turce, dar povestea sa are dimensiuni nebănuite.
(more…)

Citeste tot