orez | Retetele lui Radu - Gastronomie:

La masă cu strămoşii – India (1)

Mărturisesc că am început acest serial plin de emoţie. Primele mele încercări culinare, ca şi primele reţete publicate pe acest blog, în urmă cu mai bine de trei ani, provin din bucătăria indiană. A fost prima cultură gastronomică de care m-am îndrăgostit, şi asta pentru că a reuşit să mă seducă şi să mă captiveze.
(more…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (24)

Fotografia de mai jos reprezintă un ţăran din ţinutul Yangshuo, regiunea Guilin, în provincia chineză Guangxi. Îl vedeţi stând în ploaie, apărat de o bucată de folie de plastic şi de o pălărie de paie, plantând, fir cu fir, orezul.

(more…)

Citeste tot

Jurnal milanez (5)

În acest episod vă voi povesti despre două localuri unde am mâncat în ultima zi a mini-concediului petrecut la Milano, sâmbătă 16 iunie 2012. Duminică am avut la dispoziţie doar o jumătate de zi, şi nu o mai pun la socoteală, căci nu am avut timp decât să ne facem bagajele şi să ajungem la aeroport. În episodul anterior v-am povestit despre trei restaurante aflate în zona neturistică a oraşului. De data aceasta, am pe listă alte două, dar din zona turistică.
(more…)

Citeste tot

Vita iute cu legume

Combinatia de carne de vita cu sos de stridii si sos de soia este deja una clasica pentru bucataria chinezeasca. Reteta de fata este foarte aromata, condimentata si destul de iute. Cei care doresc un gust mai “bland” pot renunta total sau partial la ardeii iuti uscati.

(more…)

Citeste tot

Creveti cu sos de ciocolata

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.

Asocierea carnii – fie ea chiar si peste sau fructe de mare – cu ciocolata este deja traditionala in Spania. Aceasta practica este originara din Mexic, locul de unde spaniolii au adus in Europa, printre altele, si cacaoa. Reteta de fata provine din Tara Bascilor si este extrem de interesanta ca aroma.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre milagu podi

Bucătăria sud-indiană a fost prima, cronologic vorbind, dintre bucătăriile regionale ale Indiei care s-a format; mai mult, a reuşit să se păstreze oarecum nealterată vreme de câteva mii de ani. Cauzele acestei caracteristici speciale sunt mai multe şi le voi analiza într-un articol deja scris aproape în întregime şi programat spre publicare săptămânile următoare.
(more…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (18)

Cred ca am pe blog cele mai multe retete cu orez din internetul romanesc. Nu le-am numarat, dar cred ca sunt peste 350 la numar. Pentru unele am fost platit, dar nu as fi putut sa gatesc atatea daca nu mi-ar fi placut mult orezul.


(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre pulusu podi

Pulusu podi

Deşi am mai vorbit despre alte câteva amestecuri de mirodenii folosite în imens de complexa bucătărie indiană, ele nu sunt nici pe departe epuizate. Vă mai amintiţi, probabil, de garam masala, chaat masala, goda masala, balti masala, kholombo, curry, panch phoron, sambaar podi, tandoori masala etc.

Cred că cei care au parcurs aceste articole şi-au cam făcut o idee despre prepararea amestecurilor de mirodenii, dar sper să rămâneţi curioşi în continuare şi să găsiţi interesante şi următoarele articole pe aceeaşi temă.
(more…)

Citeste tot