orez | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Creveti tiger cu risotto si busuioc

Mi-am pus din nou la lucru gratarul meu, marca Ascona MX570, de la OutdoorChef. Este un echipament foarte versatil si cu care lucrez cu mare placere, dar va asigur ca acest preparat se poate gati bine si pe un gratar de fonta, pe ochiul aragazului.

Reteta este hranitoare si satioasa, dar fara sa fie grea. Nu va voi povesti despre gust si aroma, caci sper sa le verificati singuri. In ce priveste partea de culoare si textura, le puteti aprecia, macar partial, si din fotografie.
(more…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (15)

Culturile de orez mă fascinează. Am mai spus asta? Desigur, dar mă repet tocmai fiindcă acest aliment nu încetează să mă uimească. Nu doar prin versatilitatea sa culinară, ci şi prin simbolistica şi valoarea sa mistică şi filozofică. Pentru mai mult de jumătate din populaţia globului nu este doar o cereală, ci chiar viaţa însăşi.
Fermier thailandez, Petchaboon, Thailanda
Această fotografie, reprezentând un fermier pe câmpul său de orez, provine din provincia Petchaboon, din Thailanda, ţară care este unul dintre marii consumatori, producători şi exportatori de orez.

Citeste tot

Orez cu ciocolata

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu Riso Scotti Danubio.

Stiti ca nu ma omor dupa prajituri, torturi, creme etc. Atunci cand prepar vreun desert, adica rar, aleg ceva cu fructe, pe cat posibil iesit din tiparele considerate a fi obisnuite in Romania.
Si de data aceasta va propun un desert mai putin obisnuit, de fapt un fel de risotto cu ciocolata. Preparatul este nu delicios, ci fabulos de gustos, si poate fi surpriza placuta care incununeaza o masa reusita, fie ea chiar si una festiva.

(more…)

Citeste tot

Chowder cu fructe de mare

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Termenul “chowder” provine probabil din limba franceza, unde “chaudière” denumeste un tip de oala folosit, in trecut, la prepararea supei si a tocanelor. Chowderul este o supa groasa, foarte satioasa, caracteristica bucatariei americane, pe baza de fructe de mare sau peste, adesea continand lapte.

(more…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (9)

Iubesc orezul. Cred că blogul meu conţine, de departe, cele mai multe reţete cu orez dintre toate blogurile româneşti şi nu m-aş mira să ocup un loc fruntaş printre blogurile din lume, bineânţeles printre blogurile aparţinând occidentalilor, căci nu cred că aş putea concura cu blogurile asiaticilor. Această preferinţă a mea mi-a oferit şi şansa de a lucra cu Riso Scotti, unul dintre marii producători şi distribuitori europeni de orez.

Plantaţiile de orez terasate din Asia de Sud-Est arată uluitor şi mă fascinează. Terasele sunt lucrate cu migală, în sezonul potrivit culorile sunt uluitoare, mai ales acel verde ireal al firelor de orez, iar peisajele îţi taie adesea răsuflarea.

Iată o imagine cu o astfel de plantaţie din apropierea celebrei văi Sapa (uneori scrisă şi Sa Pa), din nordul Vietnamului, aproape de locul în care se întâlnesc graniţele cu China şi Laos, locuită de minorităţi ca hmong, dao, giay şi pho lu.

Citeste tot

Orez Xinjiang cu pui – reteta video

Orez Xinjiang cu pui – reteta chinezeasca (reteta are si varianta video)

Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Acest preparat din provincia Xinjiang este de origine uigura. Bucataria uigura este puternic influentata de cea persana si turca, asa ca orezul de fata, asemanator pilafului, se mananca mai curand cu degetele decat cu betisoarele sau cu lingura.
Orez Xinjiang cu pui - reteta chinezeasca

Este o mancare servita la nunti, inmormantari si sarbatori traditionale, inclusiv in prima zi a Anului Nou chinezesc. In mod traditional se prepara cu miel, dar exista si varianta aceasta, cu pui.

  • Bucatarie: chinezeasca
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 3-4 portii
  • Timp de preparare: 7 minute
  • Timp de gatit: 25 minute + odihna

Ingrediente Orez Xinjiang cu pui :

  • 1 lingura de ulei de orez (sau de arahide)
  • 1 piept de pui (circa 250 g) dezosat, fara piele, taiat cubulete
  • 2 morcovi medii, tocati
  • 1 ceapa mare, tocata
  • 2 catei de usturoi, tocati marunt
  • sare
  • 1 lingurita de ghimbir, tocat marunt
  • 2 lingurite de piper de Sichuan
  • 250 g orez “Riso Scotti” Bob cu Bob Colosal
  • 420 ml fond de pui (sau apa)
  • 2 linguri de frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), tocate marunt
  • frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat

 

Instructiuni:

Se prajesc uscat boabele de piper de Sichuan timp de 30 de secunde, la foc mic-mediu. Se lasa 2-3 minute, sa se raceasca putin, apoi se piseaza grosier jumatate dintre ele.

Se incinge uleiul intr-un wok mare si se soteaza carnea 1-2 minute, pana ce isi schimba culoarea.

Se adauga morcovii si ceapa si se continua alte 1-2 minute, pana ce incep sa se inmoaie. Se adauga sare, usturoi, ghimbir si piperul de Sichuan pisat; se amesteca bine.

Se adauga orezul si fondul si se da in clocot. Se acopera vasul si se gateste la foc mic, timp de circa 15 minute, sau pana ce orezul a absorbit tot lichidul. Se ia orezul de pe foc si se odihneste 5 minute. Se adauga coriandrul tocat si se amesteca cu grija.

Se serveste orezul imediat, ornat cu frunze proaspete de coriandru si presarat cu restul de boabe de piper de Sichuan.

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (5)

Am adunat de-a lungul anilor cateva mii de fotografii legate de mancare, parte dintre ele facute de mine, parte cumparate de pe diverse site-uri de specialitate, unele dintre ele interesante, multe foarte frumoase.

Iata o fotografie din Vietnam, facuta in orasul Ho Chi Minh (fostul Saigon) si reprezinta orez colorat extrem de frumos si de exotic, care face parte din mancarea gatita si oferita spre consum pe strada, una dintre caracteristicile culturilor gastronomice din Asia de Sud-Est.

Citeste tot

Bhoona murgh

„Bhoona” este termenul din limbile hindi şi urdu care denumeşte procedeul prin care se gateste o masala umeda (o pasta de mirodenii) in ulei fierbinte, pentru a obtine un curry cu o consistenta relativ uscata.

(more…)

Citeste tot