orez | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Ardei umpluti cu orez

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Orezul este unul dintre ingredientele de baza pentru prepararea umpluturilor pentru legume. Ardeii, rosiile, vinetele umplute etc. sunt la ordinea zilei in multe bucatarii din lumea intreaga.
Va propun o varianta proprie de ardei umpluti, plina de culoare, aromata si delicioasa.

(more…)

Citeste tot

Desert de orez cu fructe

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Iata o reteta care face parte din bucataria thailandeza moderna, servita in unele dintre restaurantele pentru turisti. Este o reteta sanatoasa, colorata si foarte gustoasa. Am ales-o insa, mai ales pentru modul mai putin obisnuit in care este folosit orezul.

De asemenea, am preferat sa folosesc fructe de padure congelate, insa se poate prepara, bineinteles, si cu fructe exotice proaspete.
(more…)

Citeste tot

Pudră de Colombo – arome caraibiene

Stilul de gătit colombo este originar din Indiile de Vest franceze, în special din insulele Martinica şi Guadelupa, apariţia sa datorându-se muncitorilor din Sri Lanka şi India, aduşi în secolul al XIX-lea să lucreze pe plantaţiile de trestie de zahăr şi bumbac. În general este vorba despre o varietate de curry-uri cu sosuri groase, mai ales pe bază de miel sau capră. Asezonarea acestor curry-uri se face cu pudra colombo (Poudre de Colombo), asemănătoare întrucâtva amestecului curry.

(more…)

Citeste tot

Zanzibar – exotism şi rafinament culinar (1)

Mirodeniile au fost motivul pentru care am început să gătesc. Mai întâi m-a atras istoria lor, şi abia apoi aromele, culorile şi gustul. Deşi astăzi sunt concentrat mai mult asupra gătitului, istoria şi rolul jucat de mirodenii în evoluţia omenirii continuă să mă fascineze. Aşa se explică faptul că mă documentez continuu asupra acestui subiect, lucru ce mi-a permis să identific zone geografice care au jucat roluri cheie în istoria producerii, comercializării şi utilizării culinare a mirodeniilor. Subiectul mi s-a părut atât de interesant, încât a dus la intenţia de a scrie o serie de articole ce descriu bucătării exotice, semi-necunoscute, pline de farmec, de legendă şi mister, legate de vechiul comerţ cu mirodenii. Astăzi despre Zanzibar.
(more…)

Citeste tot

Milagu tannir

Vă prezint astăzi una dintre reţetele tradiţionale ale populaţiei tamile. In limba tamila, „milagu” inseamna „piper”, iar „tannir” inseamna „apa”. Numele acestei retete s-ar putea traduce, deci, „apa de piper”. Aceasta denumire indica imediat faptul ca are un gust iute, lucru adevarat, dar nu in totalitate. Gustul este, mai curand, iute-picant-acrisor, foarte placut.
Milagu tannir
(more…)

Citeste tot

Orez cu ardei grasi

Astazi va propun o retea simpla, vegetariana, cu o asezonare echilibrata, care combina gusturile iute, dulce, sarat si acrisor. Sunt departe de a fi vegetarian si nici nu tin post, dar uneori ma tenteaza combinatiile de alimente fara carne, mai ales daca astfel pot fi de folos, cu o idee de preparat, celor care tin postul Craciunului.
Orez cu ardei grasi
(more…)

Citeste tot