orez | Retetele lui Radu - Gastronomie:

La masă cu strămoşii – China (8)

Serialul dedicat bucătăriei chinezeşti continuă astăzi cu descrierea modului în care se hrăneau oamenii din clasele sociale sărace, şi cu povestea ingredientelor culinare adoptate de chinezi de-a lungul secolelor, din vestul, sudul şi sud-estul Asiei, ca şi din Europa sau America.
(more…)

Citeste tot

Risotto cu curcan si ciuperci

Risotto este unul dintre preparatele cu orez pe care le iubesc in mod deosebit. Textura sa cremoasa, absolut speciala, il face diferit fata de pilaf sau paella, ramanand, in acelasi timp, la fel de versatil ca acestea. Varianta mea de risotto este condimentata un pic mai indraznet decat risotto-urile traditionale italienesti, dar ramane delicioasa.
Risotto cu curcan si ciuperci
(more…)

Citeste tot

Pui cu sos Guilin

Orasul Guilin, din provincia Guangxi, este faimos pentru reputatul sau sos iute, preparat pe baza de ardei iute ochi de pasare (bird’s eye). Reteta de fata pune in evidenta acest sos, iar produsul final este cu adevarat deosebit, mai ales pentru cei care se impaca bine cu iuteala ponderata.
Pui cu sos Guilin
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre bucătăria chino-americană (1)

Nu cred că este un secret pentru dvs. faptul că sunt un mare amator de bucătărie asiatică. Bineînţeles, nu-mi pot hrăni curiozitatea călătorind la faţa locului decât în măsură limitată, aşa că sunt nevoit să fiu autodidact. Cum nu vorbesc chineză, hindi, japoneză, thailandeză sau altă limbă asiatică, sunt nevoit să apelez la cărţi scrise de autori occidentali sau asiatici, dar, în cazul acestora din urmă, traduse în engleză şi franceză.
(more…)

Citeste tot

Orez cu creveti

Orez cu creveti – reteta simpla, rapida (are si varianta video)

Reteta este simpla, rapida si foarte sanatoasa, pastrand in intregime nutrientii din alimente.

Crevetii se pot inlocui, daca doriti, cu bucati de file de peste, mai ales cu carne alba.

  • Bucatarie: Retetele lui Radu
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 2 portii
  • Timp de preparare: 10 minute
  • Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente pentru Orez cu creveti:

  • 1 cana cu orez cu lung
  • 1 1/4 cana cu apa
  • 12 creveti mari, decorticati si curatati
  • 2 linguri de ulei de masline extra virgin
  • 4 linguri de vin alb sec
  • 1 lingura de suc de lamaie
  • coaja rasa de lamaie, dupa gust
  • 1/2 lamaie
  • 1 catel de usturoi, dat prin razatoare
  • 3 catei de usturoi, tocati marunt
  • 1/2 ardei iute rosu, tocat marunt
  • 2 lingurite de zahar brun
  • 2 cepe verzi, taiate bucati de 2-3 cm, pe diagonala
  • 2 lingurite de ulei de orez
  • sare
  • piper negru, proaspat macinat
  • patrunjel proaspat, pentru ornat

Instructiuni (mod de preparare):

Se amesteca intr-un castron sucul de lamaie cu usturoi ras, 2 linguri de vin, zahar si 1 lingura de ulei. Crevetii se sareaza si se pipereaza, apoi se adauga in castron si se amesteca bine cu marinada.

Se pun orezul si apa intr-o caserola rezistenta la flacara. Se infige jumatatea de lamaie in mijlocul orezului. Se da in clocot, la foc mediu, apoi se micsoreaza flacara cat lichidul doar sa bolboroseasca, apoi se acopera caserola.

Se lasa sa fiarba 12 minute, se opreste flacara. Se adauga crevetii si se acopera rapid. Se lasa sa stea 5 minute, sau pana cand crevetii si orezul sunt facuti.

Intre timp, se incinge restul de ulei intr-o craticioara. Se adauga usturoiul tocat si ardeiul iute si se calesc 2 minute, la foc mic. Se adauga marinada ramasa de la creveti, restul de vin si ceapa verde, si se continua 1 minut. Se sareaza si se pipereaza.

Se serveste orezul cu creveti, direct din caserola, stropit cu sosul din craticioara si ornat cu patrunjel proaspat. Daca se doreste se stropeste cu putin ulei de masline extra virgin, pentru un plus de gust si aroma.

Citeste tot