orez | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Foarte pe scurt despre dosa

Pentru cei care nu ştiu deja, “dosa” este un termen provenit din limba tamilă, care denumeşte o clătită preparată dintr-un aluat obţinut din orez şi linte neagră (urad dal – vigna mungo) fermentate. La acestea, foarte des, se adaugă şi seminţe de schinduf fermentate. Să nu vă sperie chestia cu fermentatul, căci aceste ingrediente se lasă, pur şi siumplu, la înmuiat timp de o zi.
(more…)

Citeste tot

Risotto cu legume

Aceasta reteta are si varianta video.

Risotto este preparatul cu orez cel mai popular al bucatariei italiene. Se foloseste un orez special, cu bob scurt, iar textura corecta a preparatului este una cremoasa si matasoasa, boabele de orez ramanand totusi separate si putin al dente.


(more…)

Citeste tot

Pilaf cu rosii

Aceasta reteta are si varianta video.

Pilaful este o mancare traditionala in multe tari a caror bucatarie a fost influentata de cea persana. A fost adus la noi de turci si a devenit, in timp, preparatul cu orez cel mai important al bucatariei nostre.
Varianta propusa de mine foloseste conserve de rosii produse de Cirio.
(more…)

Citeste tot

Pui cu mango

Fructul de mango este folosit rareori în mâncărurile chinezeşti. Această reţetă este originară, probabil, din Asia de Sud-Est. Este deosebit de simpla si de rapida si are avantajul ca poate refolosi carnea gatita, ramasa de la mesele anterioare.

(more…)

Citeste tot

Alb pe negru

In Spania aceasta reteta se gateste in timpul sarbatorii “Moyos e Cristianos” (adica mauri si crestini) care comemoreaza recucerirea Spaniei de sub stapanirea maura.

Preparatul este foarte colorat si decorativ, gustos si foarte satios; contine combinatia de orez cu fasole si citrice (adica proteine, carbohidrati cu amidon, fibre, vitamine si minerale), care il echilibreaza nutritional.
(more…)

Citeste tot

Orez cu ciupercute sotate

Va propun o reteta simpla si rapida, fara ingrediente deosebite, potrivita pentru cei care tin post si pentru vegetarieni. Combinatia de condimente si modul in care este gatit preparatul dau acestuia o savoare deosebita, foarte atragatoare.
Reteta se prepara foarte repede si poate fi servita atat la pranz, cat si la cina.

(more…)

Citeste tot

Pangasius cu ceapa verde

Este o reteta extrem de simpla si de rapida, un pic surprinzatoare ca metoda de gatit.
Pestele ar trebui sa fie, la modul ideal, extrem de proaspat, ca sa ofere savoarea sa maxima. Sosul este aromat si gustos, dar bine echilibrat, ca sa nu acopere gustul pestelui.

(more…)

Citeste tot