oua | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Clatite Peperoni

Clatite cu carne de pui si mozzarela – Clatitele Peperoni

Nu stiu daca v-am mai spus asta, dar fac, la batranete, scoala de bucatari. Acum sunt in practica obligatorie de la sfarsitul cursului, pe care o efectuez la restaurantul “Peperoni”.

Am ales acest restaurant fiindca ii cunosc pe patroni, au un bucatar excelent, dl. Costel Clipescu, si, lucru important, este situat foarte aproape de locuinta mea, langa Piata Muncii, pe strada Gheorghe Petrascu nr.9.
Clatite Peperoni
Este mai comod pentru mine si ma bucur si de o anumita libertate. Asa se face ca, pe langa preparatele traditionale ale restaurantului, bucatarul si cu mine ne jucam cateodata facand mici inventii, el pe postul practicianului cu experienta mare, eu in postura ucenicului bine pregatit teoretic, care vrea sa acumuleze si experienta practica.

Clatitele de fata sunt o astfel de mica inovatie de care suntem destul de mandri. Sunt nu doar gustoase, ci si interesante.

Este posibil, de altfel, sa le gasiti pe viitor in meniul restaurantului Peperoni. Daca treceti pe acolo, cereti-le bucatarului si puneti-va o pila spunand ca ati vazut reteta pe blogul meu.
(more…)

Citeste tot

Salata de boeuf

Cum se prepara Salata de Boeuf?

Aceasta salata este derivata din salata Olivier, creata in Rusia de un celebru bucatar francez.

Exista versiuni ale sale in multe alte tari, ca Rusia, Bulgaria, Grecia, Iran, Spania. Mai multe amanunte aici. Hering’s Dictionary of Classical and Modern Cookery considera aceasta salata ca fiind un preparat romanesc.
Salata de Boeuf

 

  • Bucatarie: romaneasca
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 6 portii
  • Timp de preparare: 15 minute
  • Timp de gatit: 0

Ingrediente pentru Satala de Boeuf:

  • 250 g carne de vita (sau de pui) fiarta si taiata cubulete
  • 2 castraveciori murati, taiati cubulete
  • 1 gogosar murat, taiat cubulete
  • 250 g cartofi, fierti si taiati cubulete
  • 1 morcov, fiert si taiat cubulete
  • 150 g mazare proaspata, sau congelata, fiarta
  • 150 g radacina de telina, fiarta si taiata cubulete
  • 50 g masline verzi, curatate de samburi si taiate bucatele
  • 3 oua fierte tari, taiate cubulete
  • 2 galbenusuri de ou
  • 2 linguri de mustar
  • sare
  • piper negru, proaspat macinat
  • 2 lingurite de boia iute
  • 2 linguri de suc de lamaie
  • 250 ml ulei de floarea-soarelui
  • 6 castraveciori murati, taiati felii, pentru ornat
  • fasiute de gogosar murat, pentru ornat

Instructiuni:

Pentru a obtine maioneza se folosesc oua aduse la temperatura camerei, iar uleiul se va adauga cu grija, treptat, in cantitati mici, amestecand continuu. Acestea sunt conditiile ca maioneza sa nu se taie. Mustarul si sucul de lamaie ajuta la stabilizarea emulsiei de ulei si galbenus de ou.

Se prepara maioneza amestecand intr-un castronel mustarul cu sare, piper si suc de lamaie. Se adauga galbenusurile si se amesteca bine. Se adauga treptat uleiul, la inceput foarte putin (doar cateva picaturi), apoi mai cu lejeritate, amestecand continuu pana ce se obtine o emulsie omogena si groasa, de culoare aurie.

Se amesteca intr-un castron mare carnea cu boia, castraveciori si gogosari taiati cubulete, cartofi, morcovi, telina, mazare si oua. Se sareaza si se pipereaza. Se adauga maioneza (se pastreaza o parte din ea pentru ornat) si se amesteca bine. Se gusta si se potriveste de sare, piper si suc de lamaie.

Se imparte salata in castronele indviduale, se unge la suprafata cu maioneza ramasa si se orneaza cu castraveciori si gogosari murati. Se acopera si se raceste inainte de a fi servita.

Citeste tot

Tort cappuccino

Unii prieteni mi s-au plans ca nu gasesc deserturi in blogul meu. Imi ziceau ca am fler la retetele simple si gustoase si ca ar trebui sa ma extind si in zona dulciurilor. Asa ca m-am ambitionat si va prezint astazi primul meu desert, un tort interesant, o reteta simpla, rapida si cu un rezultat remarcabil de gustos si aromat. Daca mi s-a parut mie simpla, la prima mea incercare, va dati seama…
O postez astazi ca sa aveti timp sa o pregatiti pentru revelion. Este indeajuns de simpla ca sa nu va puna probleme, iar mesenii, v-o garantez, vor fi incantati.

(more…)

Citeste tot

Salata romaneasca de vinete

Nu avem noi cea mai tare bucatarie. Nu este nici din cale afara de sanatoasa, nici prea diversificata, nici decorativa, si mai ales nu este nici promovata si nici cunoscuta. Avem insa cateva retete pe care le putem considera lejer adevarate capodopere. Sau asa le consider eu.
Una dintre acestea este salata de vinete. Am mancat salata de vinete si in Franta, si in Italia, am degustat-o in Grecia si Turcia, am incercat-o si in Belgia, Spania si Bulgaria. Unele mi-au placut, altele nu. Insa niciuna nu este atat de buna ca cea facuta in Romania (bulgarii ne cam copiaza si reusesc si ei o varianta foarte buna).

Salata noastra este atat de fina si de deosebita incat francezii o numesc “caviar” de vinete. Norocul nostru ca nu este la fel de scumpa si ca ne-o putem face singuri, acasa.
(more…)

Citeste tot

Omleta cu bacon, cascaval si cepsoara

Daca vrei sa-ti incepi ziua cu ceva bun, incearca o omleta satioasa si hranitoare, cu bacon si cascaval, condimentata cu piper alb si firisoare iuti de arpagic.

Omleta se serveste rulata si gatita astfel incat interiorul ei sa fie putin umed si suculent, nu uscat si cauciucos. Ceea ce la noi se numeste, in mod eronat, “omleta”, adica cea de forma plata, bine inchegata si rumenita, continand diverse alte ingrediente adaugate in tigaie si gatite concomitent cu ouale, este, din punct de vedere gastronomic, o “frittata”.
(more…)

Citeste tot