paella | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Românii şi sarmalele

Vineri a expirat termenul până la care cititorii puteau nominalizarea preparatele lor culinare provenind din bucătăria românească, sau din cea internaţională.
Ştiu că ceea ce v-am cerut a fost dificil: este, practic, imposibil, să alegi un singur preparat culinar ca fiind cel preferat. Preferinţele noastre se schimbă funcţie de sezon, stare de spirit şi chiar companie, aşa că înţeleg perfect la ce v-am supus.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre bucătăria catalană (1)

    Acum câţiva ani am vizitat Barcelona. Ştiam şi pe atunci, bineînţeles, că acest oraş este exponentul unei bucătării regionale spaniole de excepţie, cea catalană; astăzi mă gândesc însă că aş fi înţeles mai bine Barcelona dacă aş fi ştiut ceea ce ştiu acum.
    Paella catalana
    Seara catalană organizată la GUXT a fost ocazia unei documentări serioase, iar lucrurile aflate cu această ocazie mi-au depăşit aşteptările şi au schimbat modul în care percepusem până acum Catalonia şi cultura sa. Ceea ce a fost acum câteva zile un eveniment cultural-culinar îşi găseşte astăzi replica în acest articol.
    (more…)
Citeste tot

Pe urmele pilafului

Pilaful a intrat cu mare succes şi în bucătăria noastră unde se prepară în destul de multe variante. Cred că toată lumea ştie că pilaf-ul este unul dintre preparatele pe care le datorăm bucătăriei turce, dar povestea sa are dimensiuni nebănuite.
(more…)

Citeste tot

Foarte pe scurt despre orez

Divinul orez
Originar din China şi India, orezul a fost vedeta dietei acestor populaţii timp de mii de ani, ca şi a celor din alte părţi ale Asiei, din Africa şi America de Sud. Astăzi, se estimează că orezul este de departe cea mai consumată cereală. Într-adevăr, orezul este venerat ca o divinitate în multe comunităţi şi, când a fost introdus pentru prima oară în Grecia antică, a fost mai preţuit decât este astăzi caviarul Beluga!
(more…)

Citeste tot