paine | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Mici gustari mediteraneene

Gustarile de mai jos sunt simple, aproape ca nu necesita tratament termic si se dovedesc a fi delicioase, cu conditia sa folositi ingrediente de buna calitate. Am servit aceasta gustare la GUXT, la un eveniment privat, alaturi de un pahar cu vin rose bine racit, si pot sa spun ca m-a ajutat sa-mi fac cativa prieteni in plus.
Mici gustari mediteraneene
(mai mult…)

Citeste tot

Hoegaarden witbier

Este prima marca de bere despre care scriu pe blog, asa ca simt nevoia unei introduceri. Ceea ce va urma seamana destul de mult, ca organizare, cu o fisa de evaluare. Nu asta am vrut sa va ofer, de fapt.
Sunt un incepator in ale berii si nu pot sa ma erijez in judecator. Cele ce urmeaza reprezinta doar modul in care am perceput eu fiecare bere in parte si o incercare de a grupa un pic informatiile, ca sa fie mai bine intelese. Totul este, deci, extrem de subiectiv.
Hoegaarden witbier
Multi dintre dvs. probabil nu vor vedea lucrurile ca mine… de fapt chiar sper sa se intample acest lucru. Abia astept sa discutam despre fiecare bere in parte si despre modul in care simtim aromele si gustul, despre senzatia lasata de aceste licori si despre modul in care le vedem asociate cu mancarea.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – Grecia Antică (1)

După China, Mesopotamia, India şi Egipt, după daci, bizantini şi mayaşi, iată că a venit şi rândul Greciei Antice. Era şi timpul, aş zice, căci deşi am intenţionat să tratez aceste civilizaţii în mod cronologic, Grecia Antică a fost precedată în articolele mele, în mod oarecum ilogic, de daci şi bizantini.
Grecia Antica - sursa foto: http://msnfuentes.weebly.com
Am reuşit abia zilele acestea să definitivez materialul dedicat culturii culinare a Greciei Antice. Cred că este mai bine mai târziu, decât niciodată; am avut mult material de parcurs, de aranjat, tradus şi interpretat. Sper să fi făcut o treabă măcar decentă şi să vă pot oferi câteva informaţii interesante. Sunt destul de mulţumit de cum mi-au ieşit unele părţi ale articolului, mai puţin mulţumit de altele, dar una peste alta cred că am acoperit cam tot ceea ce era mai important.
Ca de obicei, comentariile, completările şi criticile dvs. sunt aşteptate de mine cu plăcere şi nerăbdare.
(mai mult…)

Citeste tot

Fougasse

In vechea Roma, „panis focacius” era o varianta de paine coapta in cenusa caminului („focus” in latina). Aceasta paine antica se regaseste intr-o gama larga de tipuri de paine de astazi: „focaccia” in Italia, „hogaza” in Spania, „fogassa” in Catalonia, „fugassa” in Liguria, „pogacsa” in Ungaria, „pogaci” in Ardeal, „fougasse” in Provence etc.
fougasse
Versiunea din provence foloseste foarte des masline, dar si branza sau ansoa si, dupa multi, poate fi privita ca un fel de pizza, primitiva, fara rosii.
Varianta incercata la GUXT contine, pe langa masline, rosii uscate la soare si amestecul de ierburi aromate Herbes de Provence.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – Bizanţul (5)

Cultura bizantină a fost una inovativă, silită în permanenţă să absoarbă şi să adapteze. Partea sa culinară nu a făcut excepţie. În Constantinopole, amestecurile neaşteptate şi uimitoare de arome, gusturi, texturi şi culori erau ceva obişnuit. De exemplu, carnea de porc, în timp ce era gătită la cuptor, era unsă cu vin amestecat cu miere; peştii erau asezonaţi cu chimen; raţele se găteau în sos de vin; fasolea era gătită cu garos, muştar, sare şi chimion.
Vechile reţete erau în permanenţă adaptate la gusturi noi; un exemplu este dat de preparatele de tip „en papillote”: dacă anticii foloseau preponderent frunzele de smochin ca ambalaj pentru alimente, bizantinii le foloseau preponderent pe cele de la viţa-de-vie. Avem de-a face aici cu precursoarele „dolmade”-lor greceşti, cipriote şi turceşti, a „sarmak”-ului turcesc şi a sarmalelor în general.
(mai mult…)

Citeste tot

Supa crema de rosii cu mozzarella

Aceasta supa de rosii (pe care o veti putea gasi in meniul restaurantului „Casa cu Tei” din Craiova elaborat de mine, impreuna cu Costel Clipescu) se serveste, de obicei, calda sau fierbinte, dar este la fel de gustoasa si rece. Simplitatea sa trebuie compensata folosind ingrediente de cea mai buna calitate posibila, ca sa obtineti maximul de gust si aroma.

(mai mult…)

Citeste tot

O zi la Nessebar

Cum v-am mai spus acum câteva zile, am petrecut anul acesta o mică vacanţă în Bulgaria. Doar o săptămână în Sunny Beach, un fel de Las Vegas balcanic; un loc foarte prost ales dacă ai peste 25 de ani şi nu eşti interesat de discoteci, baruri, montagne russe, striptis, cazinouri şi tatuaje.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 3
1 2 3