pasta de curry | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pastă masala – bază de asezonare pentru curry-urile indiene

În ultimele luni am povestit pe blog despre pastele de curry thailandeze şi despre pastele bumbu indoneziene. Am descris, chiar dacă succint, ingredientele folosite la prepararea lor, modul în care se găteşte cu aceste paste şi, de asemenea, influenţa lor asupra preparatelor culinare finale.
Pastă masala - bază de asezonare pentru curry-urile indiene
Nu sunt nici pe departe vreun specialist în bucătărie, cu atât mai puţin când vine vorba despre bucătăria asiatică, dar dacă am tot experimentat sute de reţete şi cam toate modurile de asezonare, nu mă pot împiedica să nu remarc anumite similitudini între masalele indiene, pastele pentru gaeng-urile thailandeze, bumbu-urile indoneziene, rempah-ul malaezian, kroeng-ul cambodgian şi alte asemenea paste aşa-zis „de curry” din Asia de sud şi de sud-est.
(mai mult…)

Citeste tot

Curry thailandez de jungla cu pui (Gaeng pa gai)

Acest preparat este, intr-un fel, ruda thailandeza a mancarurilor europene denumite “alla cacciatore” si “chasseur”. Este un curry rustic, de padure, sau de jungla, ca sa fim mai precisi, si era preparat in mod traditional cu ceea ce se gasea usor intr-o gospodarie situata la liziera arborilor.
Curry thailandez de jungla cu pui (Gaeng pa gai)
Un astfel de curry provine din nordul Thailandei, o zona care pana acum cateva zeci de ani era aproape izolata de capitala, si unde, din cauza climei, laptele de cocos, ingredientul prezent in multe alte tipuri de curry-uri specifice centrului si sudului tarii (curry verde, rosu, panaeng, massaman), este greu de gasit. A fost, pana nu demult, un ingredient rar si scump, peste posibilitatile majoritatii locuitorilor din zona nordica. Curry-urile locale foloseau apa in locul laptelui de cocos.
(mai mult…)

Citeste tot

Cum se gătesc curry-urile thailandeze (1)

Aşa-numitele curry-uri thailandeze sunt atât de diverse încât te descumpănesc, te fac să devii confuz şi nu de puţine ori devin obiectul controverselor. Varietatea lor se datorează, după mine, disponibilităţii unei game largi de ingrediente, sezonalităţii (căci thailandezii, în majoritatea lor, încă mai gătesc după sezon, folosind pe cât se poate doar ce se găseşte proaspăt), diferenţelor climaterice dintre diferitele regiuni, diferitelor tehnici folosite pentru a le găti, gusturilor personale şi cutumelor locale.
Cum se gătesc curry-urile thailandeze
În plus, bucătăria thailandeză are o enormă capacitate de a absorbi influenţe culinare noi, ingrediente şi tehnici, astfel că se află într-o continuă evoluţie.
(mai mult…)

Citeste tot

Carnati in stil thailandez

Aceasta reteta foloseste cateva ingrediente specifice sud-estului Asiei: pasta de curry, ghimbir, orez cu bob rotund, lipicios, limeta si sos de peste. Ingredientele sunt exotice, dar nu de neatins. Cu putin noroc le puteti gasi in supermarketuri si nici macar nu sunt scumpe.

Carnatii de fata sunt picanti si plini de aroma, satiosi dar deloc grei, deliciosi gatiti pe gratar, in tigaie sau la cuptor. Aromele citrice si picante ii fac sa fie “simpatici” chiar si pe timp de vara, asa ca aveti oricand ocazia sa le dati o sansa.
(mai mult…)

Citeste tot

Midii cu lapte de cocos

Aceasta reteta este delicioasa, cu aroma citric-picanta si cu gust echilibrat, dulce-sarat-picant. Cum am mai povestit pe acest blog, curry-urile thailandeze verzi, rosii si galbene se caracterizeaza prin uniformitate de culoare. La acest curry am folosit aproape doar ingrediente albe si verzi, adica exact in spiritul acestei culturi culinare, permitandu-mi doar o mica deviere, adica un plus de culoare.

(mai mult…)

Citeste tot

Curry de pui cu miez de nuca de cocos

Acest preparat condimentat este un curry thailandez verde. Va reamintesc ca, in mod traditional, curry-urile thailandeze pastreaza culoarea pastei de curry cu care sunt preparate, in cazul de fata acest lucru se face folosind doar ingrediente de culoare alba, sau aproape alba (nuca de cocos, pui, taitei, ceapa usturoi, ghimbir, alune), si verde (castravete, ceapa verde, limeta).

(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 2
1 2