pasta de rosii | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Curry de pipote si inimi de pui

Nu voi pretinde ca acest preparat arata nemaipomenit. Seamana cumva cu o tocanita de-a noastra, dar va asigur ca exceleaza la multe capitole. Nu ma refer doar la gustul si aroma deosebite, calitati etalate atat de des de bucataria indiana incat au devenit implicite, ci si la contrastul interesant de texturi: inimile de pui ferme si fragede, cartofii moi si suculenti, pipotele elastice si sosul catifelat.

(more…)

Citeste tot

Daal shorba

Supele de leguminoase (linte, naut, mazare, fasole) sunt extrem de populare in India, unde majoritatea populatiei este vegetariana. Aceasta supa de linte, cremoasa si picanta, este originara din provincia Punjab, stat in care clima variaza de la torida la foarte rece. Sa nu va mire asadar cand voi spune ca foarte buna si acum, in clima noastra racoroasa. Servita fierbinte, aceasta supa satioasa va va incanta si va va incalzi.

(more…)

Citeste tot

Joloff cu pui

Am cumparat mai demult un pachetel cu creveti uscati, de la Dragonul Rosu. Una dintre retetele pe care le-am gatit cu ei a fost o reteta africana. Cred ca este prima reteta din Africa “neagra” pe care o public aici, asa ca poate fi socotita, chiar si pentru blogul meu, ca fiind una exotica.

(more…)

Citeste tot

Gamberi fritti in padella

Aceasta reteta are si varianta video
Pe limba noastra: creveti prajiti in tigaie. Ce poate fi mai simplu, mai rapid si mai delicios de atat? Cred ca nu foarte multe lucruri. Mai ales in modul in care este conceputa aceasta reteta robusta si deosebit de gustoasa: crevetii sunt aromati cu usturoi si vermut, iar pasta de rosii este baza sosului care ii acopera cu o patura delicioasa de arome.

(more…)

Citeste tot

Orez cu legume si omleta

Dupa trei zile in care mai mult am discutat, mi-am zis ca ar fi timp de o noua reteta. Aveam chef de o omleta, in frigider se “odihnea” un castron cu orez fiert cu o zi inainte, iar in sacosa aveam, proaspat cumparate, o mana de legume.

Am obtinut un preparat satios, gustos, plin de culoare si echilibrat nutritional (proteine de la oua, carbohidrati de la orez, vitamine de la legume, minerale de la toate ingredientele, grasimi putine). La alegerea dvs.: un mic dejun consistent, un pranz mai usor, sau chiar o cina solida, luata nu mai tarziu de ora 19:00; completati masa cu o bere rece, sau cu un vin alb sec, bine racit.
(more…)

Citeste tot

Omleta cu orez

Va prezint o mica inovatie, preparata chiar in ultima zi cand am putut gati, caci, daca nu v-am spus deja, va anunt acum ca sunt in renovare si ca ma enerveaza teribil ca nu pot gati. Revenind la omleta de fata, este mai neobisnuita pentru bucataria romaneasca, dar are multe calitati: este gustoasa, foarte hranitoare si satioasa, fiind in acelasi timp si echilibrata din punct de vedere nutritional. Se poate servi fie ca un pranz usor, fie ca un antreu consistent.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre sosul brun

Sosul brun original, cel spaniol, a fost sosul fundamental al bucătăriei franceze o lungă perioadă. Era preparat din bulion (zeamă de carne) de vită, îngroşat cu rântaş brun, iar un bucătar consuma cam două zile din viaţă ca să obţină acest sos atât de necesar preparării altor zeci de sosuri brune.
(more…)

Citeste tot