patrunjel | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Tartine cu tapenade si rosii uscate la soare

Aceasta gustare provine din bucataria franceza, si anume din regiunea Proventa (Provence). Tapenade este un condiment tipic provensal, folosit mai ales ca pasta pentru ungerea tartinelor sau sandviciurilor, dar si ca topping pentru unele preparate mediteraneene. Are o poveste interesanta, care poate fi citita aici. Eu am folosit o reteta de tapenade simpla, mai pe gustul meu.
Tartine cu tapenade si rosii uscate la soare
Este o gustare delicioasa, cu gust puternic, care cere, dupa gustul meu, o bere rece, sau un vin alb demi-sec. Nu aleg un vin rosu caci gustarea este destul de sarata, iar saratura puternica se combina neplacut cu taninii din vinurile rosii.
(more…)

Citeste tot

Creveti cu sos de vin si gremolata

Nu prea am mai postat in ultima vreme retete cu creveti, asa ca le duceam dorul.
Ca aproape intotdeauna, si de data aceasta o am pentru dvs. o reteta foarte simpla si rapida, dar plina de savoare. Ea a fost prezentata, explicata si exemplificata la cursurile de practica si teorie culinara sustinute de mine si Costel Clipescu la GUXT.
Creveti cu sos de vin si gremolata
(more…)

Citeste tot

Midii gratinate cu gremolata si Parmesan

Nu stiu daca aceasta reteta este cea mai simpla postata pe blog, probabil ca nu, dar cu siguranta se numara printre cele la care raportul calitate/timp investit este unul dintre cele mai bune.
Preparatul, tipic mediteranean, este plin de gust si aroma; desi midiile nu se numara printre fructele de mare preferate de mine, le-as putea manca in cantitati impresionante, daca sunt gatite in acest fel. Reteta este cuceritoare prin simplitate si gust deosebit.
Midii gratinate cu gremolata si Parmesan
Reteta a fost gatita la GUXT, la primul modul al cursurilor de practica si teorie culinara dedicate fructelor de mare. A fost una dintre senzatiile zilei.
(more…)

Citeste tot

Gustari mediteraneene

Gustarile de mai jos sunt simple, aproape ca nu necesita tratament termic si se dovedesc a fi delicioase, cu conditia sa folositi ingrediente de buna calitate, asa cum se face la GUXT, clubul meu de explorari culinare. Am servit aceasta gustare la un eveniment privat, alaturi de un pahar cu vin rose bine racit si pot sa spun ca mi-am mai facut cativa prieteni.

(more…)

Citeste tot

Tajin de miel cu bulgur

Se apropie pastele si foarte multi dintre noi vom gati miel. Ciorba, stufat, drob, pulpa la cuptor etc., dupa traditie. Daca va simtiti aventurosi si sunteti dispusi la un mic experiment culinar, va propun aceasta reteta.
Ca sa fiu sincer, cand m-am apucat de gatit impreuna cu Costel Clipescu (a fost una dintre primele retete gatite la clubul nostru de explorari culinare, despre care v-am pomenit deja, si asuopra caruia voi mai reveni) nu intentionam sa public pe blog reteta de fata, dar a iesit prea buna ca s-o ignor; va rog sa scuzati, deci, fotografia nu tocmai inspirata si nici prea relevanta, a fost facuta in graba, dupa ce luasem deja cateva inghitituri din farfurie.
Tajin de miel cu bulgur
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre tapenade

Am auzit diverse persoane afirmând că tapenade este un sos sau o garnitură. Alţii pretind, şi le împărtăşesc părerea, că tapenade este un condiment. Tapenade este caracteristică bucătăriei provensale (cea născută în regiunea Provence, situată în sud-vestul Franţei, la graniţa cu Italia) şi are aspectul unei paste.
Tapenade: sursa foto: wikipedia
(more…)

Citeste tot

Graten de paste cu branza si piper roz

Imi plac mult pastele, de orice fel. Sunt satioase, gustoase si foarte versatile. Nu-mi vine acum in minte niciun tip de preparat culinar in care sa nu se poata folosi. Cel mai mult imi place asocierea dintre paste si branzeturi. In aceasta reteta, branza cu mucegai Milkana, cremoasa si cu gust fin, face pereche cu robusta Grana Padano, si face o pereche buna, credeti-ma.
Graten de paste cu branza si piper roz
Aromele de nucsoara si piper completeaza perfect ansamblul.
(more…)

Citeste tot

Graten de cartofi cu trei feluri de branza

Iata o reteta pentru iubitorii de branzeturi. Camembertul cu gust delicat, branza cu mucegai albastru Milkana, cu gustul sau bine definit si caracteristic si Grana Padano, branza robusta, cu gust puternic, formeaza o combinatie delicioasa, plina de personalitate, o companie buna pentru cartofii fragezi. Aromele de nucsoara si piper alb completeaza bine profilul gustativ al retetei.

(more…)

Citeste tot

Salata de bulgur cu rosii, patrunjel si branza de capra

Reteta de fata este extrem de simpla. Mananc destul de des astfel de salate, mai ales seara, si va spun sincer ca imi ofera, stropite cu un pahar de vin alb, o cina deosebita: usoara, satioasa, sanatoasa si gustoasa.

Daca aveti o telemea buna, cum este si cea de capra distribuita de Delaco, cheia acestei salate sta in calitatea uleiului de masline si a rosiilor. Alegeti rosii coapte, parfumate si gustoase; daca rosiile nu sunt in sezon, sau daca nu gasiti rosii cu gust, incercati rosii cherry. Acestea, chiar si atunci cand nu sunt de calitatea cea mai buna, tot sunt mai gustoase decat alte rosii.
(more…)

Citeste tot

Sepii cu bulgur si sos de rosii

Imi amintesc momentul cand am gustat prima data fructe de mare. Era in 2005, in Creta. Nu mi-au placut din prima incercare – de aceea ii inteleg pe cei care sunt reticenti atunci cand le gusta pentru intaia oara – dar apoi am invatat treptat sa le apreciez.
Cel mai mult imi plac crustaceele (creveti, langustine si homari), cel mai putin scoicile si midiile. Intre ele sunt sepiile, caracatitele si calmarii.

Aceasta din urma categorie imi place mai ales gatita lent, intr-un sos aromat si gustos.
Reteta de fata foloseste pui de sepie proveniti de la magazinul online Seaway. Acolo puteti gasi o sumedenie de fructe de mare si pesti, unele dintre ele la preturi destul de bune; aruncati o privire, nu veti regreta.
(more…)

Citeste tot