patrunjel | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Vinete cu mozzarella si Grana Padano

Am primit de la Delaco un pachet cu cateva produse interesante, cu rugamintea de a le testa in cateva retete. Colaborez cu Delaco de mai multe vreme, in special la evenimentele sustinute de mine, si am ajuns sa fiu destul de bine familiarizat cu produsele distribuite de aceasta companie.
Printre produsele primite mi-au atras atentia doua tipuri de branza: mozzarella si Grana Padano, aceasta din urma intrata de curand in gama produselor Delaco.

Recunosc ca nu ma omor dupa vinete. Nu ma incanta prea mult nici gustul si nici textura lor. De aceea nici nu gatesc cu ele decat rareori, si atunci doar retete pe care le aleg cu grija. Inspirat de cele doua tipuri de branza pomenite mai sus, m-am hotarat sa prepar o varianta a retetei italiene melanzane alla parmigiana, interpretata ceva mai liber.
(more…)

Citeste tot

Rulouri de omleta cu crema St. Agur

Rulouri de omleta – reteta simpla, usor de facut

Incep prin a va spune ca, dintre toate produsele lactate care se pot cumpara din hipermarketuri, crema de branza St. Agur este preferata mea.

De aceea cand Delaco mi-a propus sa aleg cateva produse si sa le pun in evidenta in cateva retete, crema St. Agur a fost una dintre primele mele alegeri.


Fiind extrem de gustoasa prin ea insasi, crema St. Agur nu prea merita efortul de a fi tratata termic. Consistenta ei este destul de subtire, usor tartinabila, asa ca am ales o reteta care sa puna in valoare aceasta calitate a ei si sa pastreze gustul sau natural.
(more…)

Citeste tot

Porc cu sos de rosii, usturoi si paste

Imi plac sosurile picante si usturoiate, in special cele de rosii. Prefer gusturile puternice si aromele pline si robuste. Cred ca am gatit acest tip de reteta in zeci de variante, dar nu reusesc sa ma satur de el.

Si de data aceasta am ales o combinatie de gusturi puternice. Aroma de usturoi este completata de gustul puternic al rosiilor uscate la soare si al maslinelor.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre picada

Îmi doresc să scriu despre picada încă de acum câţiva ani, când am petrecut o săptămână la Barcelona. Din punct de vedere culinar acea călătorie a fost, într-un fel, o revelaţie. Am descoperit multe lucruri noi pentru mine la acel moment, preparate, ustensile şi termeni culinari pe care ulterior i-am folosit de multe ori. Paella, sofrito (sofregit), paellera, soccarat, fideua, picada… cuvinte exotice şi misterioase la început, familiare acum. Despre unele dintre ele am scris deja, altele vor urma. Astăzi a venit rândul picadei.

(more…)

Citeste tot

Pollo al chilindrón

Pollo al chilindrón este un preparat traditional provenit din provinciile Aragon si Navarra. Chilindrón denumeste un joc de carti dar, dupa unele surse, si vasul in care se gateste preparatul.
Exista mai multe variante, dar aproape toate folosesc pimentón, aromata boia dulce afumata spaniola, si jamon serrano.

(more…)

Citeste tot

Carnati cu curry

Acest tip de carnati nu provine din Marea Britanie, sau din vreo fosta colonie britanica, ci, neasteptat pentru mine, din Germania. Se vede ca dragostea germanilor pentru carnati este atat de mare, incat au experimentat cele mai neasteptate combinatii. Asa au aparut acesti Currywurst, care au devenit in timp un preparat cheie al bucatariei germane din zona oraselor Berlin si Hamburg.

(more…)

Citeste tot

Carnati cu chimen

Nu stiu daca am declarat vreodata oficial, dar chimenul este una dintre mirodeniile mele preferate. Cum in aceasta iarna am intreprins o campanie de facut carnati, nu este de mirare, cel putin pentru mine, ca am cautat si variante de retete cu chimen.

Reteta pe care am ales-o provine din Germania, iar carnatii obtinuti au un gust picant si vag dulceag: mi-am permis s-o modific adaugandu-i putin usturoi, caci astfel, cel putin dupa gustul meu, am obtinut o savoare mai echilibrata.
(more…)

Citeste tot

Carnati proaspeti, in stil Weisswurst

Aceasta reteta are si varianta video.
Weisswurst, in traducere “carnati albi”, sunt carnati bavarezi preparati din carne de vitel si slanina de porc, ambele foarte fin tocate. Aromele folosite pentru a-i asezona sunt destul de variate – de la ceapa, lamaie si patrunjel, la nucsoara, ghimbir, hrean si cardamom – dar eu am ales, dupa cum veti vedea mai jos, o varianta ceva mai simpla.

(more…)

Citeste tot

Creveti in stil asiatic

Cred sa sunt victima unui reflex pavlovian: cum da zapada, cum mi se face dor de… creveti. Sau, mai degraba, de locuri cu soare si mare, crevetii fiind doar un substitut culinar al acestor zone dupa care tanjesc in timpul uratelor ierni bucurestene.

Cum in saptamanile ce vor urma toate blogurile si site-urile culinare (si nici al meu nu va face o exceptie totala) va vor bombarda cu retete de iarna, profitati de aceasta ocazie ca sa va indepartati un pic de cele ale porcului. Ocazia este reprezentata de reteta de fata, una incropita de mine repejor, gatita in oarece stil asiatic, cu ce aveam prin bucatarie.
(more…)

Citeste tot