patrunjel | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Fettuccine cu rosii cherry si bacon

Pastele ma fascineaza prin extraordinara lor versatilitate si prin usurinta cu care se gatesc. Practic, se potrivesc in infinite combinatii de ingrediente, sunt sanatoase (nu in exces, bineinteles) si hranitoare, iar timpii scurti de gatit le fac excelente pentru momentele in care esti grabit, sau cand este prea cald ca sa zabovesti langa aragaz.

(more…)

Citeste tot

Cartofi Hasselback cu sos de branza si cascaval

Preparatul isi trage denumirea de la numele restaurantului suedez (Hasselbackens) unde, in Stockholm, in secolul al XVIII/lea au fost gatiti pentru prima data. Acesti “cartofi acordeon” sunt spectaculosi, gustosi si foarte versatili, putand fi asociati cu o sumedenie de alte ingrediente.

Se fac mult mai usor decat s-ar putea crede la prima vedere, secretul fiind sa aveti un cutit ascutit si o mana sigura.
(more…)

Citeste tot

Somon cu sos de iaurt si menta

Aceasta reteta extrem de simpla se potriveste cu zilele calduroase. Sosul de iaurt este rece si parfumat, cu efect racoritor, echilibrand fierbinteala pestelui. Am preferat pentru sos o aroma de usturoi discreta, care sa nu concureze cu cea de menta.

Alaturati preparatului un vin alb sec, un Sauvignon Blanc, de exemplu, si veti avea o experienta culinara placuta.
(more…)

Citeste tot

Midii gratinate cu sos de rosii

Iata o alta reteta mediteraneana pe care, impreuna cu Costel Clipescu, am introdus-o in noul meniu de la restaurantul “Casa cu Tei” din Craiova.

Este un preparat din sudul Italiei, care ofera o bucatarie gustoasa, robusta si indeajuns de indrazneata ca sa asorteze midiile cu un sos de rosii picant si branza Parmesan.
(more…)

Citeste tot

Tabbouleh

Tabbouleh este una dintre salatele la moda astazi, in Romania; ascensiunea sa se datoreaza penetrarii bucatariilor levantine (libaneza, siriana, turca etc.) pe piata noastra. Ce-i drept, este o salata delicioasa si satioasa.

O astfel de salata are rolul de a fi servita de sine statatoare, ca gustare, sau “mezze”, daca tot vorbim despre Levant. Numele ei provine din cuvantul arab “taabil”, care inseamna “asezonator”, in sensul in care acest termen a fost prezentat aici.
(more…)

Citeste tot

Kofte kebab de miel cu sos de iaurt

Aceasta reteta delicioasa poate fi gasita in meniul restaurantului craiovean “Casa cu Tei” unde, impreuna cu proetenul Costel Clipescu, am elaborat meniul si retetarul.
Kofte kebab sau shish kofte este o varianta de frigarui din Orientul Mijlociu, de obicei pe baza de carne de miel (dar si de pui, sau doar cu vegetale, ca linte, naut, cartofi) amestecata cu ierburi aromate si mirodenii.
Termenul “kofte” privine din persana, unde “kufteh” inseamna “pisat”, sau “sfaramat”, ori “tocat marunt”.

(more…)

Citeste tot