peste | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Mic concediu Sicilian (2)

Palermo, Catania şi alte oraşe siciliene sunt vestite pentru pieţele alimentare în aer liber. Toate au reputaţia de a fi pline de culoare şi sunet, aglomerate, având un aer mediteranean cu influenţe arăbeşti, oferind produse de bună calitate, în special peşte, fructe de mare, legume şi fructe.
La Vucciria, Palermo
Spre deosebire de alte mari pieţe europene, cum este La Boqueria, de exemplu, aceste pieţe nu sunt “consemnate” într-un perimetru dreptunghiular, strict delimitat, ci se întind în toate direcţiile pe străduţele dintr-o anumită zoină a oraşului.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – Grecia Antică (3)

Principalele alimente, cele care erau baza alimentaţiei vechilor greci erau uleiul de măsline, vinul şi cerealele. Pe lângă acestea, grecii mai foloseau totuşi multe alte alimente, atât de origine vegetală cât şi animală. Condiţiile economice, resursele şi cutumele îi obligau, mai ales pe cei săraci, la o dietă robustă şi simplă, precursoare a „dietei mediteraneene” promovată de nutriţioniştii actuali.
(mai mult…)

Citeste tot

Între Occident şi Orient – scurt sejur la Istanbul (3)

Balik Pazari – Piaţa de peşte

Istoria spune că turcii otomani au apărut în Asia Centrală, de unde au migrat în Anatolia, în secolul al XI-lea. Expansiunea lor spre Balcani şi centrul Europei, ca şi spre Levant, nordul Africii, Asia Centrală etc. a avut loc în secolele următoare.

Au fost, la origine, un popor locuind o zonă fără ieşire la mare, migrând apoi tot într-o astfel de regiune. Peştele nu a fost la începuturi un aliment cu care să fie familiarizaţi şi pe care să ştie să-l gătească. Unii istorici afirmă că această situaţie avea să persiste nu mai puţin de 100 de ani după cucerirea Constantinopolelui; mai mult, unele surse indică faptul că turcii au dispreţuit mult timp peştele ca aliment.

(mai mult…)

Citeste tot

Escală în Caraibe

Se pare că iarna se apropie cu paşi din ce în ce mai hotărâţi. Nu mă împac prea bine cu vremea rece şi cu modul de manifestare al iernii într-un oraş ca Bucureştiul, aşa că vă propun o evadare gastronomică spre tărâmuri mai calde.
Vineri 22 noiembrie 2013, în str. Paris nr 7A, unde se află sediul din Bucureşti al companiei Halewood Romania, se va desfăşura evenimentul culinar „Escală în Caraibe”.

(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre peşte (2)

Generalităţi despre cum se găteşte peştele
Gătitul peştelui poate părea intimidant la început, căci carnea sa este foarte fragilă şi are tendinţa de a se lipi şi de a se rupe uşor. Totuşi, cunoscând câteva lucruri simple, gătitul peştelui se poate simplifica şi poate oferi satisfacţia lucrului bine făcut.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre peşte (1)

Cum se alege şi cum se păstrează peştele
Unele tipuri de peşte sunt scumpe. De aceea este important să ştiţi cum să alegeţi peştele de calitate, ca să fiţi siguri că primiţi exact ceea ce aţi plătit. Unii spun că nu le place peştele, căci sunt deranjaţi de miros şi de gust, socotite a fi prea specifice şi/sau prea puternice. Probabil, acest lucru se întâmplă fiindcă au avut de-a face, pur şi simplu, cu peşte care nu era proaspăt.
Deşi există zeci de feluri de peşte comercializate, atunci când alegeţi ce să cumpăraţi trebuie avute în vedere aceleaşi criterii.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – Bizanţul (6)

Lăptucile erau, aparent, destul de populare. Au rămas descrieri provenite de la o delegaţie florentină, care a vizitat Constantinopolul în 1439, conform cărora împăratul Ioan al VIII-lea Paleologul, ca şi ceilalţi curteni, s-au desfătat cu ele, mâncându-le alături de carne şi umplându-şi farfuriile chiar de mai multe ori.
(mai mult…)

Citeste tot

Somon si creveti cu sos de calmari

Aceasta reteta este gatita de mine acum peste 3 ani. Nu stiu cum s-a facut de nu i-a venit randul, pana astazi, sa fie publicata. Este interesanta, caci combina pestele cu fructele de mare, iar preparatul final este deosebit de gustos si chiar decorativ.
Astazi, dupa 3 ani de gatit, as prezenta-o altfel (vezi ultimul paragraf de la Sfaturi).

(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 7
1 2 3 4 5 6 7