piata de peste | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Între Occident şi Orient – scurt sejur la Istanbul (3)

Balik Pazari – Piaţa de peşte

Istoria spune că turcii otomani au apărut în Asia Centrală, de unde au migrat în Anatolia, în secolul al XI-lea. Expansiunea lor spre Balcani şi centrul Europei, ca şi spre Levant, nordul Africii, Asia Centrală etc. a avut loc în secolele următoare.

Au fost, la origine, un popor locuind o zonă fără ieşire la mare, migrând apoi tot într-o astfel de regiune. Peştele nu a fost la începuturi un aliment cu care să fie familiarizaţi şi pe care să ştie să-l gătească. Unii istorici afirmă că această situaţie avea să persiste nu mai puţin de 100 de ani după cucerirea Constantinopolelui; mai mult, unele surse indică faptul că turcii au dispreţuit mult timp peştele ca aliment.

(mai mult…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (10)

In cadrul “peregrinarilor” virtuale pe mapamondul culinar, va prezint astazi o fotografie plina de culoare locala, exotica si pitoreasca.

Ea reprezinta o parte dintr-o piata traditionala de peste, intinsa pe o intreaga strada, in cartierul Chowringhee (se mai scris si Chourangi), in orasul Kolkata (fost Calcutta), din statul West Bengal, India.
Acele cutitoaie imense, care seamana cu un iatagan, sunt fixe si folosite de vanzatori pentru a curata pestele de solzi si pentru a-l taia in bucati. Sunt foarte ascutite, iar taisul lor se afla pe partea interioara a curburii.

Citeste tot