picant | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Degustare de condimente

Vă vorbeam într-un articol din zilele trecute despre faptul că am început să produc experimental câteva condimente, după reţete proprii, folosind ingrediente româneşti. Este vorba despre produse alimentare produse în casă, în cel mai natural mod cu putinţă, fără să folosesc coloranţi, conservanţi, îngroşători, potenţatori de gust şi aromă, stabilizatori sau vreun oricare alt aditiv alimentar produs sintetic. De asemenea, produsele mele nu conţin grăsimi, colesterol şi gluten. Doar legume, fructe şi mirodenii.
(mai mult…)

Citeste tot

Între umami şi MSG

Întotdeauna mi s-a părut că limba vorbită nu-mi oferă îndeajuns de multe cuvinte pentru a descrie gustul şi aroma unui preparat culinar. De exemplu, avem doar cinci cuvinte pentru a denumi gusturile: acru, iute, sărat, amar, dulce. Uneori picant este folosit pentru a denumi preparatele condimentate, cei care îl folosesc referindu-se cel mai des la condimentarea iute şi/sau usturătoare. Bineînţeles, apelăm şi la nuanţe: amărui, dulceag, acrişor, dulce-acrişor, dulce-iute, acrişor-iute, dulce-amărui. Cu toate acestea, dacă ar fi să descriu gustul complex al unei bucăţi de carne, al brânzei, al ciupercilor, al fondurilor (zeama de carne), al sosului de soia, al sosului de peşte, al pastei de creveţi, al laptelui, al sosului de stridii şi al multor alte ingrediente ce conţin proteine, mi-ar fi foarte greu. Ar trebui să folosesc prea multe cuvinte. Nu cred că aş putea descrie gustul sosului de soia fără să folosesc măcar o frază. Să spun că este doar „sărat” înseamnă să descriu extrem de superficial o singură componentă a gustului său.
(mai mult…)

Citeste tot