pilaf | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Jurnal milanez (5)

În acest episod vă voi povesti despre două localuri unde am mâncat în ultima zi a mini-concediului petrecut la Milano, sâmbătă 16 iunie 2012. Duminică am avut la dispoziţie doar o jumătate de zi, şi nu o mai pun la socoteală, căci nu am avut timp decât să ne facem bagajele şi să ajungem la aeroport. În episodul anterior v-am povestit despre trei restaurante aflate în zona neturistică a oraşului. De data aceasta, am pe listă alte două, dar din zona turistică.
(mai mult…)

Citeste tot

Orez Xinjiang cu pui – reteta video

Orez Xinjiang cu pui – reteta chinezeasca (reteta are si varianta video)

Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Acest preparat din provincia Xinjiang este de origine uigura. Bucataria uigura este puternic influentata de cea persana si turca, asa ca orezul de fata, asemanator pilafului, se mananca mai curand cu degetele decat cu betisoarele sau cu lingura.
Orez Xinjiang cu pui - reteta chinezeasca

Este o mancare servita la nunti, inmormantari si sarbatori traditionale, inclusiv in prima zi a Anului Nou chinezesc. In mod traditional se prepara cu miel, dar exista si varianta aceasta, cu pui.

  • Bucatarie: chinezeasca
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 3-4 portii
  • Timp de preparare: 7 minute
  • Timp de gatit: 25 minute + odihna

Ingrediente Orez Xinjiang cu pui :

  • 1 lingura de ulei de orez (sau de arahide)
  • 1 piept de pui (circa 250 g) dezosat, fara piele, taiat cubulete
  • 2 morcovi medii, tocati
  • 1 ceapa mare, tocata
  • 2 catei de usturoi, tocati marunt
  • sare
  • 1 lingurita de ghimbir, tocat marunt
  • 2 lingurite de piper de Sichuan
  • 250 g orez „Riso Scotti” Bob cu Bob Colosal
  • 420 ml fond de pui (sau apa)
  • 2 linguri de frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), tocate marunt
  • frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat

 

Instructiuni:

Se prajesc uscat boabele de piper de Sichuan timp de 30 de secunde, la foc mic-mediu. Se lasa 2-3 minute, sa se raceasca putin, apoi se piseaza grosier jumatate dintre ele.

Se incinge uleiul intr-un wok mare si se soteaza carnea 1-2 minute, pana ce isi schimba culoarea.

Se adauga morcovii si ceapa si se continua alte 1-2 minute, pana ce incep sa se inmoaie. Se adauga sare, usturoi, ghimbir si piperul de Sichuan pisat; se amesteca bine.

Se adauga orezul si fondul si se da in clocot. Se acopera vasul si se gateste la foc mic, timp de circa 15 minute, sau pana ce orezul a absorbit tot lichidul. Se ia orezul de pe foc si se odihneste 5 minute. Se adauga coriandrul tocat si se amesteca cu grija.

Se serveste orezul imediat, ornat cu frunze proaspete de coriandru si presarat cu restul de boabe de piper de Sichuan.

Citeste tot

Zanzibar – exotism şi rafinament culinar (1)

Mirodeniile au fost motivul pentru care am început să gătesc. Mai întâi m-a atras istoria lor, şi abia apoi aromele, culorile şi gustul. Deşi astăzi sunt concentrat mai mult asupra gătitului, istoria şi rolul jucat de mirodenii în evoluţia omenirii continuă să mă fascineze. Aşa se explică faptul că mă documentez continuu asupra acestui subiect, lucru ce mi-a permis să identific zone geografice care au jucat roluri cheie în istoria producerii, comercializării şi utilizării culinare a mirodeniilor. Subiectul mi s-a părut atât de interesant, încât a dus la intenţia de a scrie o serie de articole ce descriu bucătării exotice, semi-necunoscute, pline de farmec, de legendă şi mister, legate de vechiul comerţ cu mirodenii. Astăzi despre Zanzibar.
(mai mult…)

Citeste tot

Pilaf cu pui si mirodenii

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Pilaful este un preparat de origine persana, dar care a fost preluat in multe alte tari. Turcii au fost cei care l-au preluat si l-au adus in Balcani. Termenul pilaf provine chiar din limba turca (pilav), preluat fiind de turci din persana (pilaw), o derivatie a termenului originar din sanscrita (pulaka). Exista multe tipuri de pilaf si modalitati de a-l prepara, aproape fiecare tara in care a fost preluat putandu-se lauda cu propriile variante.
Pilaf cu pui si mirodenii
(mai mult…)

Citeste tot

Pilaf cu rosii

Aceasta reteta are si varianta video.

Pilaful este o mancare traditionala in multe tari a caror bucatarie a fost influentata de cea persana. A fost adus la noi de turci si a devenit, in timp, preparatul cu orez cel mai important al bucatariei nostre.
Varianta propusa de mine foloseste conserve de rosii produse de Cirio.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe ecran cu ProTV

Ma bucura ca televiziunea incepe sa dea atentie blogurilor culinare. Sper doar sa aiba abilitatea de a le alege pe cele care au intr-adevar ceva de spus. Marturisesc ca nu ma uit la emisiunea „Ce se intampla doctore?” si cred ca nu m-as fi uitat niciodata daca nu as fi aparut si eu in ea; nu sunt „in target”, cum se spune, dar se pare ca este utila multora.
Am fost solicitat alaturi de alti bloggeri sa gatesc 2 retete pentru aceasta emisiune. Nu spun mai multe, caci m-as repeta.

A fost o ocazie sa-mi probez bucataria cea noua si sa mai afle lumea despre blogul meu. Mi-am dat seama si de faptul ca mi s-a facut dor de filmari. In fine, vorba lunga este pierdere de timp, puteti vedea emisiunea integral aici.

Citeste tot
Page 1 of 2
1 2