piper alb | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Korma de berbecut cu migdale

Korma de berbecut cu migdale

La Bistro GUXT ne-a fost mare dor de o korma. Necazul cu un meniu a la carte este ca, la un moment dat, incep sa-ti lipseasca anumite gusturi sau preparate. Pur si simplu aveam pofta de ceva aromat si picant, la care sa folosim eficient si niste bucati de muschiulet de berbecut care nu se pretau sa fie gatite intregi.
Korma de berbecut cu migdale
Am oferit aceasta korma ca specialitate a zilei celor care ne-au trecut pragul in ultimele zile.
(mai mult…)

Citeste tot

Piept de pui cu sos de tarhon

Este unul dintre acele preparate culinare care te incanta prin delicatetea sosului si prin finetea aromelor, prin lejeritatea lor, dar care se dovedesc a fi in final satioase si hranitoare.
Pieptul de pui este gatit delicat si alaturat unui sos de smantana cu tarhon si unui piure fin si matasos, preparat cu unt de buna calitate.
Radu Popovici - Piept de pui cu sos de tarhon
(mai mult…)

Citeste tot

Bumbu dasar jingga – Bumbu portocaliu

In indoneziana “bumbu” inseamna “asezonat” si “asezonator”, “dasar” inseamna “de baza”, iar “jingga” inseamna “portocaliu”. Avem, deci, de-a face cu un sos/pasta bumbu de culoare portocalie, adica un “asezonator de baza de culoare portocalie”. Mai pe scurt, bumbu portocaliu.
Bumbu dasar jingga - Bumbu portocaliu
Am intalnit si denumirea bumbu dasar orange, ca alternativa la bumbu dasar jingga. Nu sunt sigur, dar este posibil ca orange sa fie un neologism intrat in limba malay in ultimele zeci de ani, care in limba vorbita probabil inlocuieste treptat cuvantul autohton jingga.
(mai mult…)

Citeste tot

Bumbu Dasar Kuning – Bumbu galben

In indoneziana “bumbu” inseamna “asezonat” si “asezonator”, “dasar” inseamna “de baza”, iar “kuning” inseamna “galben”. Avem, deci, de-a face cu un sos/pasta bumbu de culoare galbena, adica un “asezonator de baza de culoare galbena”.
Bumbu Dasar Kuning - Bumbu galben
Galbenul se obtine datorita curcumei. In Indonezia nu este o problema procurarea curcumei proaspete, in schimb la noi este. Sfatul meu este sa folositi curcuma praf in locul celei proaspete; nu este acelasi lucru, dar este cea mai buna solutie.
(mai mult…)

Citeste tot

Somon cu lapte de cocos si orez Jasmine

In aceasta reteta de inspiratie thailandeza, somonul este gatit prin posare intr-un lichid aromat (un procedeu potrivit pentru alimentele delicate, asa cum sunt unele legume, pestele, fructele de mare si pieptul de pui), dupa care este servit intr-un sos pe baza de lapte de cocos, bine aromatizat, alaturi de un orez Jasmine parfumat.
Somon cu lapte de cocos si orez Jasmine
Pestele este delicat si suculent, foarte fraged; ghimbirul, putin picant si citric, impreuna cu usturoiul si pasta de curry sunt bine integrate in laptele de cocos, dulce si parfumat.
Toppingul de ceapa verde, completat sau nu cu firisoare de ghimbir si ardei iute, vine cu o nuanta proaspata si ierboasa.
Aceasta reteta a fost prezentata la GUXT, cu ocazia unui eveniment privat.
(mai mult…)

Citeste tot

Bumbu dasar putih – Bumbu alb

In indoneziana “bumbu” inseamna “asezonat” si “asezonator”, “dasar” inseamna “de baza”, iar “putih” inseamna “alb”. Avem, deci, de-a face cu un sos/pasta bumbu de culoare alba, adica un “asezonator de baza de culoare alba”.
Bumbu dasar putih - Bumbu alb
Da, stiu, in fotografie singurul lucru alb este castronelul cu bumbu, si nu bumbu in sine, asa cum s-ar putea deduce din denumirea retetei, dar va asigur ca aceasta pasta poate fi si alba, daca alegeti o reteta un pic diferita de a mea.
De ce am ales eu o reteta care da o pasta cu o nuanta bej, veti vedea mai jos.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre bumbu

“Bumbu” este un cuvânt indonezian care înseamnă “asezonator”, sau “amestec de asezonare”.
L-am întâlnit în denumirile unor mixturi de asezonatori (mirodenii, ierburi, legume condimentare etc.), ale unor sosuri sau paste. Este un cuvânt folosit şi ca adjectiv, atunci când se spune despre un preparat că este condimentat.
Sosuri bumbu indoneziene
Sosurile sau pastele bumbu sunt prezente în toate bucătăriile regionale ale Indoneziei (cele mai importante fiind cele din Bali, Java, Sundan, Padang, Batak şi Manado).
(mai mult…)

Citeste tot

Cucur udang – “Prajele” de creveti

Desi in malaeziana acest preparat are un nume nu tocmai apetisant, este usor de facut, destul de rapid, aromat si chiar delicios. Merge minunat alaturi de o bere rece, sau insotit de un vin alb, parfumat si dulceag.
Cucur udang
Preparatul consta dintr-un aluat in care s-au amestecat creveti, vegetale, mirodenii si alte arome. Acesta este impartit in portii de diferite dimensiuni, de forme neregulate, care se prajesc apoi in grasime, timp de cateva minute. Este un preparat care se gateste in casa si pe strada, simplu si fara fasoane; poate fi intalnit si in meniurile unora dintre restaurante.
(mai mult…)

Citeste tot

Creveti cu taitei de orez, usturoi si sos de soia

Nu mi-am ascuns niciodata preferinta pentru creveti. Imi plac mai mult decat pestele si decat orice alte fructe de mare. Profit de orice ocazie pentru a-i gati; de fapt, cred ca am deja pe blog vreo 200 de retete cu creveti.
Creveti cu taitei de orez, usturoi si sos de soia
Reteta de astazi este o reteta de inspiratie chinezeasca. Ea are patru componente importante: ingrediente cu carbohidrati (taitei de orez), proteine (creveti si ciuperci enoki), legume (ardei gras, zucchini, morcov) si asezonatori (zahar de trestie, ghimbir, ardei iute, usturoi, ceapa verde, piper alb, sos de soia).
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 11
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11