piper alb | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Improvizatii cu pungile de salate Eisberg – partea 3

Iata si cea de-a treia parte a acestui articol, si ultima, desi se mai pot gasi cateva variante interesante de retete. Ceea ce vroiam sa subliniez cu aceasta serie de articole, pe langa prezentarea unei serii de produse cu adevarat interesante si extrem de binevenite in lumea “oamenilor vesnic grabiti”, este ca gatitul poate fi distractiv, chiar folosind produse semi-preparate, daca se improvizeaza, pe baza unor cunostinte teoretice si practice acumulate prin putin studiu si exercitiu.
(more…)

Citeste tot

Paste de curry thailandeze

Pastele de curry sunt ingrediente definitorii pentru bucătăria thailandeză, şi pentru bucătăriile etnice influenţate de aceasta (paste similare de curry se folosesc şi în Laos, Cambodgia, Vietnam, Myanmar, Indonezia).
Există foarte multe tipuri de paste de curry, cele mai populare fiind cele trei denumite după culoarea lor (roşie, verde şi galbenă), la care se adaugă pasta de curry panaeng (sau panang) şi cea masaman, plus alte câteva tipuri (pastă acrişoară, liang şi de ardei iuţi prăjiţi).
(more…)

Citeste tot

Supa de pui cu ou si ciuperci shiitake

Ciupercile negre uscate, numite “shiitake” de catre japonezi, sunt un ingredient tipic asiatic. Se cultiva in China de peste 800 de ani, iar in Japonia “doar” de 300 de ani. Au gust delicios si puternic si dau o culoare bruna supei. Daca folositi supa preparata din cubulete de concentrat in loc de fond, omiteti sarea dintre ingrediente, caci supa este deja sarata.

(more…)

Citeste tot

Lasagne al forno

Este o reteta clasica italiana, destul de laborioasa si consumatoare de timp, dar rezultatul este atat de gustos incat merita orice efort. Termenul “lasagna” denumeste atat felul de mancare, cat si foaia de aluat de paste pe care o foloseste; pluralul este “lasagne”.

(more…)

Citeste tot

Pui Sichuan

Este o reteta extrem de simpla si rapida, originara din provincia chineza Sichuan, renumita pentru bucataria sa. Reteta foloseste ingrediente tipice (sos de soia, ceapa verde, piper alb), iar tehnica acoperirii carnii cu amidon, pentru a o proteja si a-i pastra suculenta, de asemenea, proprie bucatariei chinezesti.

(more…)

Citeste tot

Ras-El-Hanout – un surprinzător amestec de mirodenii

Ras-el-hanout este un amestec de mirodenii folosit în Orientul Mijlociu şi nordul Africii. Numele său înseamnă „cel mai bun din magazin” şi se referă la mixtura obţinută din cele mai bune mirodenii pe care un vânzător le poate oferi.
Ras-el-hanout
Nu există o reţetă standard, definitivă, pentru prepararea acestui amestec. Fiecare magazin, companie, persoană poate avea propria combinaţie de mirodenii. De obicei, ras-el-hanout conţine cardamom, cuişoare, scorţişoară, boia, coriandru, chimion, nucşoară, coajă de nucşoară, sare, galangal, piper şi curcuma.
(more…)

Citeste tot

Croque Monsieur

Croque Monsieur este o gustare celebra, tipic franceza. Legenda spune ca ar fi fost descoperita din intamplare, intr-o iarna, de un muncitor care si-a preparat un sandvici cu sunca si cascaval si l-a lasat sa se incalzeasca pe calorifer. A uitat de el, iar cascavalul s-a topit. A mancat totusi sandviciul, care s-a dovedit foarte gustos. Ideea a fost preluata si perfectionata prin adaugarea de sos Bechamel.

Astazi exista foarte multe variante de Croque Monsieur: cu somon in loc de sunca, cu branza albastra in loc de cascaval, cu sos Mornay in loc de sos Bechamel etc.
(more…)

Citeste tot

Oua umplute – reteta de baza

Oua umplute 
Ouale umplute erau preferatele mele pe vremea cand inca imi gatea mama, adica acum multi ani. Cand am “crescut”, am inceput sa gatesc si eu si nu am ocolit retetele copilariei si adolescentei mele. Probabil ca reteta este arhicunoscuta, dar aceasta varianta este un piculet picant-acrisoara, ceea ce o recomanda celor care iubesc mancarea putin mai condimentata.
(more…)

Citeste tot

Cotlete de porc picante

Cotlete de porc picante
Este o reteta extrem de simpla, dar foarte gustoasa si aromata. Marinada combina multe ingrediente tipic chinezesti, dar care se gasesc in supermarketuri (Cora, Carefour, MegaImage): sos de soia, sos hoisin, sos de stridii, ulei de susan, vin de orez (sau vin alb, sec), piper alb.
  (more…)

Citeste tot

Marinadă pentru grătar

Cum zilele acestea multă lume trebăluieşte în jurul grătarelor, m-am gândit să vă ofer o reţetă interesantă. Veţi putea prepara o marinadă excelentă pentru carnea de pasăre, porc şi vită. Provenind din bucătăria asiatică, această marinadă foloseşte ingrediente uşor de găsit pe piaţa noastră şi dă gust şi aromă cu totul deosebite.
(more…)

Citeste tot