piper alb | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Porc cu ghimbir si legume

Reteta de fata este una foarte simpla, care poarta placuta “pecete” a ghmibirului: proaspata, citrica si picanta. Poate fi gatita cu orice fel de legume proaspete, congelate sau din cutie. Dupa cum veti vedea, eu am profitat de ea ca sa dau un rost catorva cutii cu legume din camara (morcovi tineri, porumb tanar, inimi de palmier, muguri de fasole), carora le-am alaturat si prospaturi (ardei grasi, castravete, spanac, ceapa verde).

Am profitat si de faptul ca am gasit frunze proaspete de coriandru – dau peste ele odata la cateva luni, asa ca prezenta lor este o adevarata sarbatoare pentru mine – si, bineinteles, le-am folosit cu placere, caci dau, alaturi de celelalte ingrediente specifice, savoarea ce caracterizeaza retetele asiatice.
(more…)

Citeste tot

Gnocchi cu bacon

Angajat fiind in ultima vreme cu lupta impotriva kilogramelor, am evitat sa mai mananc carbohidrati, desi imi plac mult alimente ca paste, gnocchi, cartofi, cartofi dulci etc. Cu dorul insa nu te pui, asa ca mi-am calcat pe inima si am gatit ceva si cu carbohidrati, si cu grasimi, foarte pe gustul meu, dar indicat a nu se consuma prea des. De fapt, m-am consolat cu gandul ca dupa luni de mancat lejer, imi fac doar un mic antrenament pentru mesele care vor urma in curand, si care vor fi pe tipicul traditional de iarna: cea de Craciun si cea de Revelion.

(more…)

Citeste tot

Gaeng gari gai – Curry de pui cu cartofi

Acest curry este unul de origine musulmana, popular in sudul Thailandei, in zona de granita dintre Thailanda si Malaezia, acolo unde cultura culinara locala este destul de puternic influentata de cea indiana. Aroma sa, ca si lipsa iutelii pronuntate, il fac unul dintre preparatele preferate de turistii occidentali. Se serveste, cel mai adesea, cu un relish de castraveti si cu un bol de orez.

(more…)

Citeste tot

Aromele verii ajung la congelator

Ieri, cam pe ultima suta de metri (caci plantele mele nu se mai afla in plina vigoare a aromelor, ci, dimpotriva, au cam inceput sa se treaca), am preparat la repezeala cateva unturi compozite: unt cu busuioc, usturoi si fulgi de ardei iute / busuioc, usturoi si lamaie / rozmarin si usturoi / cimbru si fulgi de ardei iute / salvie si lamaie / patrunjel, lamaie si usturoi / curry, paprika si fulgi de ardei iute.

(more…)

Citeste tot

Tortelloni cu trufe

Pastele sunt unul dintre ingredientele mele preferate, iar retetele robuste si simple ma emotioneaza. Reteta de astazi, care combina ambele calitati descrise anterior, va propune paste gratinate si aromatizate cu trufe si nucsoara. Un deliciu portivit atat pentru pranz, cat si pentru cina. Asociati-l cu un vin rosu, nu foarte corpolent, sau cu un rose.

(more…)

Citeste tot

Dorada la gratar cu sos de chefir

Daca doriti un pranz usor si racoritor, care sa se si prepare foarte repede, ati venit la reteta potrivita; va propun o dorada intreaga, fara salate aditionale si garnituri complicate, servita doar alaturi de un sos; pur si simplu ceva care arata bine, este gata in 10 minute si va surprinde cu un gust delicios.

(more…)

Citeste tot