piper de Sichuan | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pui de sepie cu piper de Sichuan

Ma enerveaza teribil cand oamenii spun “baby morcovi” in loc de “morcovi tineri”, sau “baby sepii” in loc de “pui de sepii”. Slava Domnului, desi nu avem o limba la fel de complexa si de bogata ca altele, in aceste cazuri chiar gasim lesne cuvinte care sa denumeasca corect ingredientele.

Va ofer, deci, o reteta cu pui de sepie gatiti in stil chinezesc; este foarte simpla, iar rezultatul final este delicios.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre sansho

Bucătăria japoneză este, aş zice eu, un caz aparte între bucătăriile asiatice estice şi sud-estice. Unul dintre motive ar fi folosirea extrem de parcimonioasă a mirodeniilor şi condimentelor; chiar şi ierburile aromatice sunt rar folosite. Este, în opinia mea, o bucătăria frugală şi simplu asezonată, destul de fadă, la prima vedere, faţă de alte bucătării din zone geografice apropiate şi chiar faţă de bucătăriile coreeană şi chineză din care îşi trage rădăcinile.

(mai mult…)

Citeste tot

Pui cu castraveti

Aceasta reteta se gateste prin tehnica numita „stir-fry„, imposibil de obtinut intr-o bucatarie domestica europeana. Gatiti insa la flacara maxima, acolo unde este indicat in text, si va veti putea bucura de savoarea acestei retete, chiar daca respectarea metodei de lucru nu este perfecta.

(mai mult…)

Citeste tot

Salata calda de castraveti cu bacon

Bucataria chinezeasca nu este cunoscuta ca find una iute. Condimentata si aromata da, dar nu iute. Cu toate acestea, bucataria din regiunea Sichuan (Szechuan) are cateva preparate care sunt daramator de iuti.

Salata aceasta face parte din categoria retetelor cu gust complex, dar intr-adevar iute. Iuteala se simte in mai multe “straturi”: ardeiul iute uscat transmite aroma sa picanta si afumata in grasimea in care se gateste, piperul de Sichuan da o iuteala blanda si “gadilicioasa”, ardeiul iute proaspat da nota de iuteala ceva mai puternica si fructata, uleiul aromat cu ardei iute vine cu o nota finala, uleioasa.
(mai mult…)

Citeste tot

Orez Xinjiang cu pui – reteta video

Orez Xinjiang cu pui – reteta chinezeasca (reteta are si varianta video)

Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Acest preparat din provincia Xinjiang este de origine uigura. Bucataria uigura este puternic influentata de cea persana si turca, asa ca orezul de fata, asemanator pilafului, se mananca mai curand cu degetele decat cu betisoarele sau cu lingura.
Orez Xinjiang cu pui - reteta chinezeasca

Este o mancare servita la nunti, inmormantari si sarbatori traditionale, inclusiv in prima zi a Anului Nou chinezesc. In mod traditional se prepara cu miel, dar exista si varianta aceasta, cu pui.

  • Bucatarie: chinezeasca
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 3-4 portii
  • Timp de preparare: 7 minute
  • Timp de gatit: 25 minute + odihna

Ingrediente Orez Xinjiang cu pui :

  • 1 lingura de ulei de orez (sau de arahide)
  • 1 piept de pui (circa 250 g) dezosat, fara piele, taiat cubulete
  • 2 morcovi medii, tocati
  • 1 ceapa mare, tocata
  • 2 catei de usturoi, tocati marunt
  • sare
  • 1 lingurita de ghimbir, tocat marunt
  • 2 lingurite de piper de Sichuan
  • 250 g orez „Riso Scotti” Bob cu Bob Colosal
  • 420 ml fond de pui (sau apa)
  • 2 linguri de frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), tocate marunt
  • frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat

 

Instructiuni:

Se prajesc uscat boabele de piper de Sichuan timp de 30 de secunde, la foc mic-mediu. Se lasa 2-3 minute, sa se raceasca putin, apoi se piseaza grosier jumatate dintre ele.

Se incinge uleiul intr-un wok mare si se soteaza carnea 1-2 minute, pana ce isi schimba culoarea.

Se adauga morcovii si ceapa si se continua alte 1-2 minute, pana ce incep sa se inmoaie. Se adauga sare, usturoi, ghimbir si piperul de Sichuan pisat; se amesteca bine.

Se adauga orezul si fondul si se da in clocot. Se acopera vasul si se gateste la foc mic, timp de circa 15 minute, sau pana ce orezul a absorbit tot lichidul. Se ia orezul de pe foc si se odihneste 5 minute. Se adauga coriandrul tocat si se amesteca cu grija.

Se serveste orezul imediat, ornat cu frunze proaspete de coriandru si presarat cu restul de boabe de piper de Sichuan.

Citeste tot

Pui cu sos Guilin

Orasul Guilin, din provincia Guangxi, este faimos pentru reputatul sau sos iute, preparat pe baza de ardei iute ochi de pasare (bird’s eye). Reteta de fata pune in evidenta acest sos, iar produsul final este cu adevarat deosebit, mai ales pentru cei care se impaca bine cu iuteala ponderata.
Pui cu sos Guilin
(mai mult…)

Citeste tot

Amestec curry chinezesc

Aminteam într-o reţetă de acum câteva zile de existenţa unui amestec de mirodenii curry, în variantă chinezească. Bucătăria chinezească, deşi este una dintre cele mai complexe şi mai diverse bucătării ale lumii, nu se remarcă prin utilizarea exhaustivă a condimentelor şi a amestecurilor de condimente. Totuşi, există câteva arome specifice, care creează identitatea sa; una dintre acestea este amestecul “curry” care, deşi este întâlnit şi în (numeroase) alte bucătării, are o reţetă diferită, extrem de personală.
(mai mult…)

Citeste tot

Pui cu sos picant

Iata o reteta care intruneste toate calitatile: este rapida, simpla, aromata si delicioasa. Are insa si un defect, bat-o vina, unul singur: foloseste 2-3 ingrediente mai greu de gasit, foarte chinezesti. Nu este vina ei, caci este o reteta chinezeasca, ci a mea, fiindca o propun in Romania. Sper sa fiu iertat, caci cei pasionati de bucataria chinezeasca o vor gasi interesanta, iar cei care o vor putea gati se vor delecta cu ceva deosebit.

(mai mult…)

Citeste tot

Pui Chengdu

Este o reteta apartinand bucatariei din regiunea Sichuan, una dintre marile scoli culinare chinezesti. Chengdu este capitala Sichuan-ului nu numai din punct de vedere administrativ, ci si culinar. Reteta foloseste piper de Sichuan, un condiment caracteristic bucatariei din zona. Gustul sau este mai putin iute decat cel al piperului negru, iar iuteala sa, lenta in a se manifesta, un pic citrica si camforata, este gadilitoare, dand o usoara senzatie de amortire a limbii, foarte placuta si interesanta.

(mai mult…)

Citeste tot