piper roz | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Mousse-mozaic din ficat de gasca, servit cu dulceata de ceapa si piper roz

Ficatul de gasca cu trufe a fost dintotdeauna un preparat rafinat si delicios. Este unul dintre lucrurile pe care le mananc ocazional, fara a abuza, dar mereu cu mare placere.
Mai am retete asemanatoare pe blog, cu ficatei de pui, de exemplu, dar ficatul de gasca indopata ridica reteta la un cu totul alt nivel. Este un aliment scump, dar si un rasfat necesar, pe care il meritam din cand in cand.
De data aceasta mousse-ul contine nu doar trufe, ci si bucatele intregi de ficat, de unde si aspectul mozaicat al feliilor servite alaturi de dulceata de ceapa, piper roz, toasturi si o mana de frunze asezonate usor cu o vinegreta discreta.
Mousse-mozaic din ficat de gasca, servit cu dulceata de ceapa si piper roz
Aceasta reteta a fost gatita la GUXT si servita cu ocazia unui eveniment privat.
(mai mult…)

Citeste tot

Pui cu sparanghel si sos veloute

Sosul vélouté este unul dintre clasice ale bucatariei franceze. Este unul dintre sosurile-mama, alaturi de sosurile béchamel, olandez, spaniol si de cel de rosii. Un sos merita eticheta de “sos-mama” daca, odata preparat in varianta de baza, el poate fi asezonat divers, dand nastere mai multor sosuri derivate, toate foarte gustoase.
Pui cu sparanghel si sos veloute
Aici, in varianta de fata, sosul veloute este aromatizat cu piper roz si patrunjel.
(mai mult…)

Citeste tot

Somon posat cu sos olandez si legume aburite

Sosul olandez este unul dintre sosurile-mama ale bucatarieie clasice franceze. Este un sos delicat, rafinat, foarte gustos. De aceea este asortat cu ingrediente cu gust ne-pronuntat, gatite in asa fel incat sa puna sosul in valoare, nu sa-l acopere.
Somon posat cu sos olandez si legume aburite
Aceasta reteta a fost preparata la cursurile de practica si teorie culinara desfasurate la GUXT.
(mai mult…)

Citeste tot

Gazpacho de capsuni

Reteta de fata este o adaptare dupa mult mai binecunoscutul gazpacho de rosii spaniol. Supa este foarte aromata si racoritoare, cu gust acrisor-picant-vag dulceag. O sa simtiti bine si castravetii si capsunile, ca si aromele ierburilor; aromele mirodeniilor sunt un pic mai “joase”, undeva in planul al doilea.

Incercati aceasta supa atunci cand capsunile sunt in sezon. Alegeti-le pline de gust si aroma, caci calitatea lor este determinanta pentru rezultatul final.
Aceasta reteta a fost servita la GUXT, la evenimentul cu tema „Ziua in care vin capsunile”.
(mai mult…)

Citeste tot

Ardei umpluti cu cascaval afumat si bacon

Va rog sa nu-mi reprosati ca va prezint a treia reteta la rand unde preparatul este gratinat. Am un cuptor cu convectie nou, si imi place teribil sa exersez la el.
Ardei umpluti cu cascaval afumat si bacon
Reteta de fata este una potrivita ca gustare satioasa, sau, insotita de o garnitura (sa zicem bulgur, cuscus sau orez fiert), chiar ca fel principal. Contine ingrediente pline de gust, cum sunt cascavalul si baconul, completate cu arome de nucsoara si piper.
(mai mult…)

Citeste tot

Graten de paste cu branza si piper roz

Imi plac mult pastele, de orice fel. Sunt satioase, gustoase si foarte versatile. Nu-mi vine acum in minte niciun tip de preparat culinar in care sa nu se poata folosi. Cel mai mult imi place asocierea dintre paste si branzeturi. In aceasta reteta, branza cu mucegai Milkana, cremoasa si cu gust fin, face pereche cu robusta Grana Padano, si face o pereche buna, credeti-ma.
Graten de paste cu branza si piper roz
Aromele de nucsoara si piper completeaza perfect ansamblul.
(mai mult…)

Citeste tot

Red snapper cu salata de telina si nuci pecan

Am obtinut recent doua fileuri de “red snapper” (o denumire generica din limba engleza care acopera mai multe specii de peste oceanic), de toata frumusetea, de la magazinul online www.sea-way.ro, care apartine mai vechilor mei prieteni de la Rfamily, unul dintre importantii importatori de peste si fructe de mare de pe piata noastra.
Fileurile au fost lungi, circa 30 cm si groase (circa 4-5 cm), asa cum nu prea se vad fileuri pe piata noastra. Aratau superb.

Am ales o reteta care sa puna in valoare fileurile de peste fragede, cu piele rumenita si crocanta, cu ajutorul unei salate delicioase, usor acrisoare, care ofera contraste interesante de texturi.
(mai mult…)

Citeste tot