piper | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe urmele curry-ului (2)

Continuu astăzi articolul dedicat istoriei termenului “curry” cu cea de-a doua şi ultima sa parte, în care vom face o scurtă incursiune în istorie şi voi trage câteva concluzii. Sper să aveţi o lectură plăcută şi stimulatoare şi, de asemenea, să discutăm pe marginea celor scrise de mine.
(more…)

Citeste tot

Creveti Tiger cu sos de unt si usturoi

Daca sunteti un iubitor al crevetilor si al usturoiului, atunci aceasta reteta va este dedicata personal. Preparatul este foarte bine echilibrat, iar usturoiul si lamaia doar pun in evidenta crevetii, fara a-i eclipsa.
Serviti crevetii cu paine, orez sau paste, si aveti grija sa folositi aceste alimente ca sa “culeaga” tot sosul aromat.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre chammanthi podi

Am mai vorbit pe acest blog despre multe amestecuri de mirodenii întâlnite în bucătăria subcontinentului indian. Chammanthi podi face şi el parte din această categorie. Mai este numit şi „thengai podi” şi face parte din cultura culinară a statului Kerala, aflat în sudul extrem al Indiei. Aici s-a făurit, în câteva mii de ani, una dintre cele mai interesante bucătării regionale ale imensei Indii, iar chammanthi podi este unul dintre ingredientele care dau acesteia o personalitate aparte.

Deşi originar din Kerala, chammanthi podi este folosit în mai multe state din sudul Indiei, acolo unde nuca de cocos este unul dintre alimentele populare şi larg răspândite.
(more…)

Citeste tot

Salata de fructe de mare cu legume

Iarna nu este anotimpul meu preferat. Pentru mine exista doua modalitati culinare ca sa o suport: fie incerc sa ma integrez si ma delectez cu vin fiert, carnati, sarmale si piftie, fie incerc sa uit de ea si gatesc preparate exotice, care imi amintesc de meleaguri mai calde. Cred ca cel mai bine este sa alternezi cele doua metode. Ofera variatie si timpul se scurge, parca, mai repede.

Reteta de astazi face parte din cea de-a doua categorie. Este usoara si simpla si ar putea, de ce nu, in definitiv?, sa faca parte din meniul de Revelion, ca o gustare fina, servita cu un pahar de sampanie.
(more…)

Citeste tot