piper | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pudră de Colombo – arome caraibiene

Stilul de gătit colombo este originar din Indiile de Vest franceze, în special din insulele Martinica şi Guadelupa, apariţia sa datorându-se muncitorilor din Sri Lanka şi India, aduşi în secolul al XIX-lea să lucreze pe plantaţiile de trestie de zahăr şi bumbac. În general este vorba despre o varietate de curry-uri cu sosuri groase, mai ales pe bază de miel sau capră. Asezonarea acestor curry-uri se face cu pudra colombo (Poudre de Colombo), asemănătoare întrucâtva amestecului curry.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre cartofii fondanţi

Iată un subiect care lâncezeşte, de vreo doi ani, pe lista mea cu articole ce trebuie scrise. Astăzi, în sfârşit, i-a venit rândul, după ce l-am amânat de cel puţin 30 de ori, căci de fiecare dată mi se părea că există un alt subiect mai important şi mai urgent. Dacă vă întrebaţi de ce tocmai astăzi i-a venit rândul, este pentru că mâine veţi găsi pe blog reţeta mea de peppersteak cu cartofi fondanţi.
(more…)

Citeste tot

Spaghete cu usturoi

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Iata un exemplu de bucatarie rustica. Nu va speriati de cantitatea relativ mare de usturoi. Odata gatit, acesta este mult mai dulce si mai placut mirositor decat s-ar putea crede. Nu este o reteta pentru persoane rafinate, ci pentru cei care nu se sperie de preparatele robuste, cu gusturi si arome puternice.

(more…)

Citeste tot

Somon cu sos rose

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.

Combinatia de lamaie si capere este una clasica pentru peste, iar aroma de rozmarin se potriveste bine cu somonul, a carui carne este putin grasa, satioasa si cu personalitate. Vinul rose completeaza si rotunjeste in mod fericit, atat ca savoare cat si coloristic, preparatul.

(more…)

Citeste tot

Milagu tannir

Vă prezint astăzi una dintre reţetele tradiţionale ale populaţiei tamile. In limba tamila, „milagu” inseamna „piper”, iar „tannir” inseamna „apa”. Numele acestei retete s-ar putea traduce, deci, „apa de piper”. Aceasta denumire indica imediat faptul ca are un gust iute, lucru adevarat, dar nu in totalitate. Gustul este, mai curand, iute-picant-acrisor, foarte placut.
Milagu tannir
(more…)

Citeste tot