piper | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Salata romaneasca de vinete

Nu avem noi cea mai tare bucatarie. Nu este nici din cale afara de sanatoasa, nici prea diversificata, nici decorativa, si mai ales nu este nici promovata si nici cunoscuta. Avem insa cateva retete pe care le putem considera lejer adevarate capodopere. Sau asa le consider eu.
Una dintre acestea este salata de vinete. Am mancat salata de vinete si in Franta, si in Italia, am degustat-o in Grecia si Turcia, am incercat-o si in Belgia, Spania si Bulgaria. Unele mi-au placut, altele nu. Insa niciuna nu este atat de buna ca cea facuta in Romania (bulgarii ne cam copiaza si reusesc si ei o varianta foarte buna).

Salata noastra este atat de fina si de deosebita incat francezii o numesc “caviar” de vinete. Norocul nostru ca nu este la fel de scumpa si ca ne-o putem face singuri, acasa.
(more…)

Citeste tot

Somon cu fusilli si pesto

Somon cu fusilli si pesto
Este o reteta extrem de simpla si sanatoasa. Somonul este o sursa de proteine si acizi grasi sanatosi, de tip omega 3, iar pastele contin carbohidrati cu amidon si fibre. Gustul este delicios, iar aroma de busuioc este deosebita.
Pastele din grau se pot inlocui cu paste din orez (exista pe piata fusilli produse de “Riso Scotti”, din orez) asa ca reteta poate fi savurata si de cei cu intoleranta la gluten.
(more…)

Citeste tot

Creveti cu usturoi

Crevetii cu usturoi sunt o gustare (tapa) extrem de populara in Spania, unde se gateste cu sau fara ardei iuti ca ingredient auxiliar. De obicei se gatesc in caserole individuale, de ceramica sau pamant ars, asezate direct pe o foaie de tabla incinsa (plancha). Ca alternativa se pot gati si in tigaie.

(more…)

Citeste tot

Berbecut cu crusta de Herbes de Provence

Berbecut cu crusta de Herbes de Provence
Iata si cea de-a treia (si ultima) reteta gatita la evenimentul ce a avut loc la restaurantul “Ginger” pe data de 20.10.2009. Este reteta cea mai dificia, caci este nevoie de o perfecta sincronizare a timpilor de gatit pentru carne si cartofi. Nu este usor sa faci asta pentru 26 de portii, mai ales ca unii prefera carnea rare, altii medium rare, iar ceilalti bine facuta.
Crusta de verdeturi uscate potenteaza gustul carnii si se potriveste foarte bine cu cartofii preparati la cuptor. De obicei, carnea se gateste rare, sau medium rare, ca sa ramana suculenta si frageda.
(more…)

Citeste tot

Peste tilapia cu curry si taitei de celofan

Peste tilapia cu curry si taitei de celofan
Aşa cum am promis ieri, revin cu reţetele preparate ieri la “Ginger” şi cu câteva amănunte legate de ele. Una dintre aromele “noi şi nu prea” pe care le-am ales a fost amestecul de condimente curry. Este pe piaţă de ani buni, fabricat de diverşi producători şi, ca atare, are diverse culori, arome predominante şi niveluri de condimentare. Amanunte despre curry puteţi găsi aici, este un subiect care îmi este drag şi pe care l-am abordat de mai multe ori, pe blog sau în emisiuni TV.
(more…)

Citeste tot