piper | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Supa cu orez

Aceasta supa se prepara in nordul Italiei, unde, in mod traditional, era mancata cu precadere de muncitorii agricoli. Este o supa taraneasca, groasa, robusta si hranitoare, potrivita pentru zilele mai reci de toamna si de iarna.

(more…)

Citeste tot

Arroz al horno

Este una dintre retetele pe care bucataria spaniola le-a adoptat prin filiera maura, arroz al horno fiind ruda buna cu pilaful arab. Ca si in cazul pilafului gatit in stil oriental, orezul din arroz al horno se gateste la cuptor, fara a-l amesteca.

(more…)

Citeste tot

Pastitsada

Cum m-am intors recent din Corfu, nu puteam scapa ocazia de a culege cateva retete locale. Am si gasit cateva deosebite si sper ca iubitorii de bucatarie mediteraneana sa fie interesati.

Pastitsada, care reflecta influenta bucatariei italiene asupra celei corfiote (Corfu este foarte aproape de Italia, iar venetienii au stapanit insula cateva sute de ani), este socotita o delicatesa si este caracterizata de gustul delicat si aroma sofisticata de cuisoare.
(more…)

Citeste tot

Risi e bisi

Este o reteta clasica venetiana, iar in trecut era preparata doar in zilele de sarbatoare decretate de doge (conducatorul Venetiei). Desi acum se poate prepara oricand, gustul sau este cu adevarat minunat cand apare mazarea proaspata. Ca si la risotto (caci “risi e bisi” este un tip de risotto), acest fel de mancare trebuie sa fie umed, dar nu trebuie sa fie prea lichid.

(more…)

Citeste tot

Raita – Salata de castraveti cu menta si iaurt

Aceasta reteta are si varianta video.

Vara incepe sa dea semne de oboseala, asa ca m-am gandit sa va dau sansa sa profitati de o salata racoroasa, preparata din iaurt, menta si castraveti. Variante ale acestei retete se gasesc raspandite din India pana in Grecia, trecand prin Iran, Turcia, Liban si Siria. Varianta indiana isi datoreaza culoarea micii cantitati de curcuma.

Inrudita cu aceasta retea, este reteta turceasca de supa rece de castraveti cu iaurt, numita Cacik.
(more…)

Citeste tot