piper | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pui cu cardamom

Aceasta reteta are si varianta video.

Cardamomul este socotit cel mai frumos mirositor condiment. Pe piata noastra se gaseste in supermarketuri sub forma de pudra, iar la magazinele arabesti si cele specializate in condimente se pot gasi pastai intregi. Aflati aici mai multe amanunte despre cardamom.

(more…)

Citeste tot

Fond alb de pui

Un prieten francez, mi-a spus odată că folosirea apei la gătit este semn de sărăcie. Desigur, nu se referea la ocaziile în care se fierb cartofii pentru piure, sau ouăle. El avea în vedere preparara sosurilor, tocanelor şi chiar a supelor.
După cum cred că aţi văzut deja, în multe reţete autorii procedează întocmai ca amicul meu francez: folosesc fond (sau supa concentrata) de pui, bulion de vită, fond de legume, sau fumet de peşte. Mărturisesc că, cel mai adesea, sunt leneş şi, în loc să-mi prepar un fond de casă, îl “croiesc” rapid folosind cubuleţe de concentrat.
Bulion de pui, preparat in casa
(more…)

Citeste tot

Castraveciori murati de vara

Castraveciori murati de vara
In curand vine caldura cu adevarat si ne vom putea rasfata cu niste castraveciori murati de vara. Eu va dau reteta din timp, ca sa aveti vreme sa va pregatiti toate cele.
Este o retea pe care o am de la mama. Nu am apucat pana acum sa vorbesc despre mama, vreau sa spun doar atat: este cea mai extraordinara bucatareasa pe care am cunoscut-o. Gateste romaneste si foarte traditional, nu experimenteaza si nu este foarte creativa, dar are maini de aur. Totul iese exact cum trebuie, arata exceptional, iar gustul este divin. Mi-as dori sa gatesc vreodata macar pe jumatate atat de bine.
(more…)

Citeste tot

Peneritong Manok

Aceasta reteta are si varianta video.

Este un fel de mancare gatit de vanzatorii stradali din Filipine, in special in Manilla. Reteta este simpla si rapida, iar rezultatul este deosebit de gustos. Se poate folosi orice fel de carne de pui, cu sau fara piele, dezosata sau nu, la alegerea dvs.

  (more…)

Citeste tot

Ras-El-Hanout – un surprinzător amestec de mirodenii

Ras-el-hanout este un amestec de mirodenii folosit în Orientul Mijlociu şi nordul Africii. Numele său înseamnă „cel mai bun din magazin” şi se referă la mixtura obţinută din cele mai bune mirodenii pe care un vânzător le poate oferi.
Ras-el-hanout
Nu există o reţetă standard, definitivă, pentru prepararea acestui amestec. Fiecare magazin, companie, persoană poate avea propria combinaţie de mirodenii. De obicei, ras-el-hanout conţine cardamom, cuişoare, scorţişoară, boia, coriandru, chimion, nucşoară, coajă de nucşoară, sare, galangal, piper şi curcuma.
(more…)

Citeste tot

Curry de pui cu cardamom

Aceasta reteta are si varianta video.
Cardamomul este socotit cel mai frumos mirositor condiment, si, dupa sofran si vanilie, este, poate, cel mai scump. Reteta de fata este originara din Mumbai, si a fost adusa acolo de emigrantii pakistanezi care s-au stabilit in zona, in secolul trecut. Acest curry este foarte aromat, cu gust picant. Mai multe despre cardamom puteti afla aici.

(more…)

Citeste tot

Pui cu paste si pesto

Este o reteta foarte simpla, dar este si sanatoasa, usoara si satioasa. Se poate folosi orice fel de pesto verde (busuioc, menta, coriandru, ruccola, patrunjel), sau rosu (cu rosii uscate la soare si busuioc); in acest ultim caz, in loc de rosii cherry serviti carnea si pastele alaturi de rondele de castravete si fasiute de ardei gras verde.

(more…)

Citeste tot

Pui prajit cu condimente

Secretul reusitei acestei retete este sa se gateasca rapid, la foc puternic. Nu aglomerati tigaia, caci carnea are contact mai bun cu suprafata fierbinte si se prajeste corect. O tigaie aglomerata mai curand va fierbe carnea decat sa o prajeasca. Daca este nevoie, prajiti carnea in transe.

(more…)

Citeste tot