piper | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Curry – amestec de mirodenii

Curry nu este, asa cum v-ati fi putut inchipui, un amestec de mirodenii de origine indiana. Au ei destule altele, dar nu si pe acesta. Britanicii sunt cei care au inventat amestecul curry în încercarea de a avea la îndemână, gata preparat, un mix de mirodenii echivalent cu „kari podi” („podi” înseamnă „pulbere”), familiară coloniştilor britanici din sudul Indiei.
Practic, simplificând un pic lucrurile, „curry” a apărut ca o adaptare dupa alte 2 amestecuri de mirodenii tradiţionale indiene: garam masala şi sambaar podi.

(more…)

Citeste tot

Salata siciliana

Reteta foloseste ingrediente tipice insulelor mediteraneene. Gustul acestei salate se imbunatateste daca este preparata cu 1-2 ore inainte de a se servi. Reteta originala foloseste fileuri de ansoa, dar eu am preferat sproturile afumate, pentru ca au gust mai fin si o minunata aroma de afumat care se potriveste cu cea a ardeilor copti.

(more…)

Citeste tot

Ensalada campestre

Aceasta reteta are si varianta video. 
In traducere “salata taraneasca”, aceasta reteta contine ingrediente specifice zonei mediteraneene, intr-o combinatie neobisnuita, dar extrem de gustoasa si de decorativa. Este o reteta usoara, de vara, extrem de rapida, tocmai buna sa te racoreasca dupa o zi calda.

  (more…)

Citeste tot

Copane de pui cu coriandru si mustar

Copane de pui cu coriandru si mustar
Este o reteta simpla si aromata, al carui secret este inglobarea jeleului de mere (se pot folosi si alte jeleuri dulci-acrisoare, preferabil nu de culoare inchisa) in sosul preparat pe baza de vin.
Bucatarie: greceasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 45 minute
  (more…)

Citeste tot

Noua savoare a bucătăriei irlandeze

Cu o generaţie în urmă, bucătăria irlandeză era percepută ca însemnând doar ceva mai mult decât o halbă de Guiness şi un castron cu tocană. De câţiva ani încoace însă, cea mai dinamică ţară a Europei a ştiut ca, odată cu renaşterea economică, să renască şi culinar.
(more…)

Citeste tot

Curry jamaican de pui cu cartofi

Aceasta reteta simpla dovedeste influenta indirecta a bucatariei indiene. Jamaica a fost mult timp colonie britanica, iar englezii au introdus in cultura culinara locala amestecul curry, creat pentru a imita aromele bucatariei indiene, o alta fosta colonie britanica. Mai tarziu, emigrantii indieni veniti in Caraibe au intarit influenta opulentei bucatarii indiene asupra celei locale.

  (more…)

Citeste tot

Porc cu coriandru

Iata o reteta care va bucura papilele iubitorilor de coriandru. Ea foloseste atat frunzele cat si semintele acestei minunate (pentru mine) plante. Stiu ca exista o categorie de gurmanzi care nu apreciaza aroma frunzelor coriandrului. Pe aceasta o rog sa nu refuze reteta, ci sa incerce sa inlocuiasca frunzele de coriandru cu cele de patrunjel. Aroma si gustul preparatului se schimba, ceea ce sper sa o satisfaca.

  (more…)

Citeste tot