piper | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Curry galben de pui cu morcovi

Ca foarte multe dintre curry-urile thailandeze, si acesta are consistenta asemanatoare cu cea a unei supe. Cei carora le place ca mancarea sa fie picanta, pot adauga si ardei iuti, rosii, tocati (sau pasta de ardei iuti). Cei care sunt sensibili la iuteala, sunt rugati sa foloseasca doar 1 lingura de pasta de curry.

(more…)

Citeste tot

Sos Tik Marij

Sos Tik marij
Sosul picant-acrisor, numit in Cambodgia “tik marij”, este unul dintre sosurile de baza ale bucatariei khmere. Cambodgienii il plac pentru gustul dulce-acrisor-iute si aroma proaspata, care il face foarte potrivit pentru peste, fructe de mare si pui.
(more…)

Citeste tot

Vita Stroganoff cu tarhon si nucsoara

Numit dupa un diplomat rus, contele Paul Stroganov (secolul al XIX-lea), acest fel de mancare consta in fasii subtiri de carne frageda de vita, ceapa si ciuperci feliate, toate sotate rapid in unt si combinate cu smantana.
Vita Stroganoff cu tarhon si nucsoara
Bucatarie: franceza
Grad de dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute
(more…)

Citeste tot

Cha han – Orez prajit in stil japonez

Este o reteta delicioasa si rapida, care are avantajul de a refolosi orezul ramas de pe o zi pe alta. Reteta utilizeaza orez cu bob lung fiert, rece. Conform precizarii lui Marius, am corectat modul in care se foloseste oul in reteta.
Orez prajit cu legume, in stil japonez 
Bucatarie: japoneza
Grad de dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 5 minute
(more…)

Citeste tot

Aromele istoriei (4)

Evul Mediu

Condimente
Condimentele au fost cele mai valoroase resurse in comertul lumii antice si medievale. S-a crezut ca motivul cererii mari a fost in principal nevoia deghizarii gustului mancarurilor alterate (lipsa refrigerarii si standardele scazute de igiena duceau adesea, in mod rapid, la stricarea hranei), dar nu exista nici o dovada in sprijinul acestei teorii, iar parerea istoricilor este aproape unanima: in Antichitate si Evul Mediu, condimentele din est erau un obiect de lux pe care doar cei bogati si-l puteau permite, adica exact cei care beneficiau de hrana de buna calitate, din belsug.
(more…)

Citeste tot

Biryani de pui

Biryani, biriani, sau beriani, denumeste o categorie de feluri de mancare cu orez, inrudite cu mai cunoscutul pilaf, preparate cu carne, legume si mirodenii. Este foarte popular in India, Pakistan, Bangladesh, Iran etc.

(more…)

Citeste tot

Bun Cha

Este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare vietnameze, impreuna cu “Pho bo” fiind mandria bucatariei din Hanoi. Se serveste impreuna cu sosul “nuoc cham“, cel mai popular sos din Vietnam, folosit practic alaturi de orice fel de mancare. Bun Cha este preparata adesea de catre negustorii stradali, mai ales la timpul pranzului.

(more…)

Citeste tot