piper | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Aromele istoriei (3)

Piperul, regele condimentelor

Ce parere ati avea despre un indraznet negustor din secolul XVI, care a initiat ceea ce este, poate, cel mai ciudat cod al imbracamintii: haine fara buzunare si fara maneci. Aceasta era „toaleta” docherilor venetieni. Se pare ca lucratorii isi indesau prin haine piperul, cea mai pretioasa mirodenie de la bordul navelor.
Boabe de piper negru
Atat de pretioasa, incat piperul era mai valoros decat aurul si reprezenta o valuta mai solida si mai sigura, din moment ce monezile adevarate nu erau standardizate si contineau procente diferite de metal pretios. Oamenii isi faceau adesea platile in piper, iar din punct de vedere legal, datoriile in bani puteau fi sterse contra unei cantitati potrivite de piper. Familiile isi inzestrau fetele cu zestre formata din condimente si nu era un lucru neobisnuit ca un nobil sa faca o mezalianta de dragul piperului.
(more…)

Citeste tot

Peste cu ghimbir si lamaie

Peste cu ghimbir si lamaie
Este o reteta simpla si foarte rapida, iar pestele va avea o aroma citrica, putin picanta si cu un accent de susan prajit. Reteta este putin netipica pentru bucataria chinezeasca, fiindca foloseste pesti intregi, si nu bucatele, asa cum se intampla in marea majoritate a retetelor.
(more…)

Citeste tot

Garam Masala – amestecul minune

Denumirea “garam masala” este de origine persană şi provine din “garm masaleh”, “garm” însemnând “fierbinte”, iar “masaleh” însemnând “ingredient”, sau “aliment”.

„Garam masala” înseamnă, deci, “mirodenii fierbinţi”, cu trimitere la efectul pe care componentele sale îl au asupra organismului. Garam masala este un amestec de mirodenii specific bucătăriilor din nordul Indiei, din Pakistan şi Bangladesh. Există mai multe variante, funcţie de ingredientul principal cu care vor fi asociate (pui, miel, peste, fructe de mare, legume etc.), de zona geografica şi de preferinţele personale ale bucătarilor. Totuşi, aproape toate variantele conţin piper negru, chimion, coriandru, scorţişoară, cardamom şi cuişoare.
(more…)

Citeste tot