porc | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Muschiulet de porc cu sos aromat si tartine de orez

De obicei nu propun pe blog retete complicate, cu “manopera” multa sau consumatoare de timp. Ma gandesc ca lumea nu are prea mult timp liber si nici disponibilitate spre effort in bucatarie. Uneori insa, mai incalc regula aceasta. Vreau sa va propun o reteta care pare a avea destule inconveniente: nu este prea simpla si nici foarte rapida, foloseste destul de multe ingrediente si asociaza branzeturi cu carne, ceea ce nu este un lucru de facut prea des. Totusi, este oarecum mai neobisnuita, aromata si foarte gustoasa. Cu alte cuvinte, cel ce se incumeta va fi rasplatit.

(mai mult…)

Citeste tot

Porc Vindaloo

Ieri va propusesem o varianta de pasta de condimente Vindaloo, astazi revin asupra subiectului si va propun sa folositi aceasta pasta intr-o reteta extrem de simpla, care se gateste foarte rapid. Am folosit carne de porc in memoria colonistilor portughezi care au adus in Goa aceasta reteta. Preparatul este plin de aroma, iar gustul sau este complex, picant, cu o usoara nuanta dulce-acrisoara.

(mai mult…)

Citeste tot

Buzunare savuroase

Va propun astazi o reteta personala, vin deci cu buzunarele pline de bunatati. Reteta nu este inventata de mine cap-coada, caci este extrem de greu sa mai faci asta astazi (poate doar daca esti genial, ceea ce nu este cazul meu); este doar o varianta personala a unei retete des intalnite in bucataria traditionala europeana.

Va garantez ca este absolut delicioasa si indeajuns de aratoasa si de surprinzatoare ca sa aveti succes cu ea. In plus, mai este si simpla, si rapida, ceea ce nu este de lepadat pe canicula asta.
(mai mult…)

Citeste tot

Porc cu chimen si cartofi noi

Imi petrec cea mai mare parte a timpului liber in noul meu “laborator”, unde am un teren de joaca fabulos. Si realmente ma joc, incercand in acelasi timp sa obtin si ceva care sa poata acoperi nevoile nutritionale ale familiei. Cele mai multe experimente se indreapta catre o fuziune intre retetele romanesti, ingrediente internationale si modalitati de asezonare si tehnici de gatit asiatice, mediteraneene si franceze.

Care ar fi scopul (in afara de distractia mea, bineinteles)? Sa obtin retete deosebite, care sa se poata gati in orice bucatarie, oricat de mica ar fi ea, cu ingrediente care se gasesc in mod regulat pe piata si fara sa folosesc cine stie ce ustensile deosebite. Cum altfel poate evolua o bucatarie, daca cei care gatesc nu experimenteaza?
(mai mult…)

Citeste tot

Porc fript cu miere si lapte de cocos

Am mancat acest preparat in Cambodgia, acum un an si jumatate, si stiu ca m-a surprins placut gustul carnii. Avea ceva deosebit, un accent fin si usor dulceag, foarte placut. Am intrebat si mi s-a raspuns ca „de vina” este marinarea in lapte de cocos si miere. M-am prins ca gustul deosebit provenea de la ingredientele caramelizate la suprafata carnii. Am conceput atunci propria mea varianta de reteta condimentand marinada dupa gustul meu; adica am adaugat o nota picanta si una sarata, exact asa cum mi-am amintit gustul simtit atunci, in Phnom Penh.

In principiu reteta se prepara pe gratar, cel mai bine pe unul cu carbuni. Eu am ales sa o prepar sub grill (stiti dvs., acea rezistenta electrica din “tavanul” cuptorului), metoda care mi se pare mai simpla si mai putin generatoare de fum.
(mai mult…)

Citeste tot

Masa de Pasti

Voi fi scurt, caci astazi am musafiri. La noi in casa nu se gateste miel; sotia mea, Oana, este de parere ca mieii sunt animale prea dragute ca sa fie ucise si mancate (in aceeasi categorie “a nu se manca” intra si iezii, viteii, iepurii si caprioarele), iar eu ma conformez, mai ales ca sa-i respect dorinta, dar si pentru ca nu ma omor deloc dupa miel. In plus, este si gras si relativ nesanatos, asa ca imi este usor sa ma orientez catre alte tipuri de carne.
(mai mult…)

Citeste tot

Lisabona la cald – zilele 5 şi 6

Portugalia începe să-mi placă mult de tot. Marti, 23.03.2010, a fost cea mai reuşită zi de când suntem la Lisabona… şi cea mai plină.
Am plecat de dimineaţă la Sintra, cu trenul. Bineînţeles, căci trebuia să ni se întâmple ceva ieşit din comun, societatea portugheză de căi ferate era în grevă, dar chiar şi aşa, deşi redusă la 25%, activitatea lor a fost impecabilă. Punctualitate şi propmtitudine, iată două calităţi pe care nu credeam că le voi găsi în ţările latine, dar în Barcelona, Roma, Paris şi aici latinii au excelat în aceste caracterisici atât de… nemţeşti, pe care nu reuşim să le adoptăm şi în România.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe urmele pastramei

Problema pastramei este destul de încurcată, căci sursele de informaţie, fie ele cărţi culinare, dicţionare sau internet nu reuşesc să se pună total de acord în privinţa originii acestui preparat. Cu toate acestea, cele mai multe indică o origine românească.
Pastrama - Sursa foto: www.savethedeli.com
(mai mult…)

Citeste tot
Page 3 of 5
1 2 3 4 5