portocale | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pulpe de rata la cuptor, cu mirodenii si portocale

Mai niciodata, de Pasti, nu ma concentrez doar pe miel. Rata este, pentru mine, cel putin la fel de importanta. Intre pulpe de miel la cuptor si pulpe de rata la cuptor, intre drob de miel si rillette de rata, de exemplu, voi alege cel mai adesea rata. Chestie de gust…
Pulpe de rata la cuptor, cu mirodenii si portocale
Gatesc des pulpe de rata (in general le prefer pieptului), fie gatite in grasime proprie, stil confit, fie la cuptor, asezonate in diferite moduri. Imi place gustul carnii de rata alaturata aromelor usor asiatice, de anason stelat si portocala de exemplu, si m-am hotarat sa va pun la indemana o astfel de reteta. Sper sa va placa si sa apelati la ea atunci cand doriti ceva fraged, gustos si foarte aromat.
(mai mult…)

Citeste tot

Pollo all’arancia alla catanese

Aceasta reteta reflecta influenta araba asupra bucatariei siciliene. Carnea este marinata cu mirodenii si ierburi, brezata apoi in suc de portocale cu ceapa, usturoi si masline si, in final, servita cu cuscus, o garnitura destul de populara in Sicilia.
Pollo all’arancia alla catanese
Preparatul este delicios, cu un sos complex, cu accente dulci, acrisoare, picante si sarate, destul de robust si satios.
(mai mult…)

Citeste tot

Rillette de rata

Rillette este un preparat culinar similar unei paste de carne, obtinute din carne si grasime, adesea imbogatita cu alte ingrediente (ierburi aromate, usturoi, mirodenii etc.).

Rillette de rata
La origine, rillette a fost preparata din carne de porc, piept mai ales, taiat cubulete, sarat din belsug si gatit lent, in propria grasime, mai multe ore, pana ce carnea se facea atat de frageda incat se putea desface usor tragand de ea cu dintii unei furculite. Carnea racita si astfel desfacuta se combina cu o parte din grasime, ca sa formeze o pasta tartinabila.
(mai mult…)

Citeste tot

Red snapper cu salata de telina si nuci pecan

Am obtinut recent doua fileuri de “red snapper” (o denumire generica din limba engleza care acopera mai multe specii de peste oceanic), de toata frumusetea, de la magazinul online www.sea-way.ro, care apartine mai vechilor mei prieteni de la Rfamily, unul dintre importantii importatori de peste si fructe de mare de pe piata noastra.
Fileurile au fost lungi, circa 30 cm si groase (circa 4-5 cm), asa cum nu prea se vad fileuri pe piata noastra. Aratau superb.

Am ales o reteta care sa puna in valoare fileurile de peste fragede, cu piele rumenita si crocanta, cu ajutorul unei salate delicioase, usor acrisoare, care ofera contraste interesante de texturi.
(mai mult…)

Citeste tot

Între Occident şi Orient – scurt sejur la Istanbul (2)

Mâncarea stradală
În toate călătoriile mele am remarcat că în toate oraşele ce deţin un capital cultural mâncarea este unul dintre elementele cheie, reprezentative pentru culoarea locală. Mi-aş fi dorit să scriu un mic articol despre mâncarea stradală din Istanbul. Am ajuns să scriu doar aceste rânduri, care sunt departe de dorinţa mea iniţială; nu este vina oraşului, ci a mea, căci plecasem pe o idee greşită.

(mai mult…)

Citeste tot

Pui cu crusta de migdale si sos de portocale

Aveam in frigider un excelent vin din gama Byzantium a Cramelor Halewood, un Blanc de Transylvanie 2011, o combinatie din trei soiuri de vin care merg bine impreuna: Gewurtztraminer are arome florale, Pinot Grigio este robust si ofera o aciditate placuta si proaspata, iar Rhein Riesling vine cu accente minerale si citrice.

Ca sa pun bine in valoare acest vin deosebit, l-am alaturat puiului cu crusta de migdale si sos de portocale. Marmelada de portocale da carnii gust si aroma fructate si acrisoare, completate si echilibrate de iuteala ponderata a mustarului. Crusta de migdale rumenite da ansamblului complexitate si adancime.
Incercati aceasta combinatie, caci are multe de oferit.
(mai mult…)

Citeste tot

Unturi compozite

Vă readuc în atenţie o modalitate extrem de simplă şi de versatilă de a da aromă preparatelor dvs. Ca să fiu cât mai bine înţeles, vreau să specific faptul că termenul „unturi” este în acest articol pluralul cuvântului „unt”, şi nu cel al cuvântului „untură”. Amândoua cuvintele au acelaşi plural, aşa că s-ar putea isca unele confuzii, lucru pe care doresc să-l evit.
(mai mult…)

Citeste tot

Creveti cu sos de ciocolata

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.

Asocierea carnii – fie ea chiar si peste sau fructe de mare – cu ciocolata este deja traditionala in Spania. Aceasta practica este originara din Mexic, locul de unde spaniolii au adus in Europa, printre altele, si cacaoa. Reteta de fata provine din Tara Bascilor si este extrem de interesanta ca aroma.

(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 3
1 2 3