prajire | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre deglazare

Deglazarea este o procedură culinară care implică folosirea unui lichid pentru a îndepărta reziduurile caramelizate rămase pe fundul tigăii, după ce se găteşte carnea, sau, mai rar, legumele.
Deglazarea facilitează obţinerea unui plus important de gust, aromă şi culoare, putând transforma un preparat banal într-unul spectaculos.

Acest procedeu stă la baza preparării multor sosuri sau fonduri. Sosurile obţinute prin deglazare, acompaniază, aproape întotdeauna, carnea sau legumele de la care s-au obţinut reziduurile caramelizate.
(mai mult…)

Citeste tot

Prăjirea pe înţelesul tuturor

Prăjirea este o metodă de gătit extrem de des utilizată în bucătărie, deşi modul corect în care se foloseşte tigaia, temperatura uleiului, şi tratarea diferenţiată a diferitele bucăţi de carne nu sunt întotdeauna bine înţelese.
Scopul prăjirii este de a găti carnea, obţinând, fără a o trata termic în exces (fără a o găti mai mult decât trebuie), o delicioasă crustă crocantă şi rumenită. Dacă tigaia, uleiul şi carnea nu sunt corect utilizate, foarte adesea preparatele vor fi uscate, arse sau lipite de tigaie.
(mai mult…)

Citeste tot