retete asiatice | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pui cu tamarin

Reteta este extrem de simpla, iar gustul este cu deosebit, nu doar datorita notei exotice date de tamarin, ci si datorita modului in care este folosita ceapa.
Ceapa tocata da o aroma si un gust mai dulcege, rondelele de ceapa adaugate la sfarsit dau o nota picanta, iar ceapa verde una proaspata.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre lawar

Bucătăria din Bali este renumită prin câteva preparate deosebite; între acestea, lawar este gătit de fiecare familie balineză, la diferite ocazii sau ceremonii speciale. De fapt, lawar este mai mult un fenomen social, decât un preparat.
(more…)

Citeste tot

Porc cu taitei somen

Reteta este extrem de simpla si foarte gustoasa. Taiteii somen sunt preparati din faina de grau si sunt proprii bucatariei japoneze. Sunt subtiri, cu un diametru mai mic de 1,3 mm si se servesc de obicei reci. Seamana mult cu alte tiprui de taitei japonezi, ca udon si hiyamugi, diferind doar prin diametru.
Porc cu taitei somen
(more…)

Citeste tot

Curry chinezesc de pui

De obicei, toate curry-urile chinezeşti conţin ca ingredient cartofii, dulci sau obişnuiţi. În Occident, la restaurante, acestia sunt omisi, iar curry-urile se servesc cu legume gătite în aburi şi orez fiert. Carnea de pui poate fi înlocuită cu orice alt fel de carne roşie, peşte, fructe de mare.
Curry chinezesc de pui
(more…)

Citeste tot

Kumban Daal – Curry de linte cu ciuperci

Acest curry este un daal, adica un preparat pe baza de leguminoase (in cazul nostru linte sparta in jumatate), originar din sudul Indiei. Daal-urile sunt populare in special in statele Tamil Nadu, Kerala, Karnataka si Andhra Pradesh.
Kumban daal
Specific sudului Indiei, curry-ul foloseste miez deshidratat de nuca de cocos pentru a ingrosa sosul si, ca asezonator principal, amestecul de mirodenii sambaar podi.
(more…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – China (1)

Se spune că nicio altă bucătărie nu poate rivaliza cu cea chineză. Asta nu o spun numai chinezii, ci foarte mulţi gastronomi. Poate nu sunteţi de acord cu acest verdict, dar cred că acest material vă va convinge să recunoşteţi că în China s-a creat o gastronomie excepţională care, cel puţin în unele privinţe, chiar nu are egal. Mai mult, m-aş aventura să spun că nicio naţiune nu a dat dovadă de mai multă ingeniozitate, creativitate şi adaptabilitate în domeniul gastronomic.
(more…)

Citeste tot