retete asiatice | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Creveti cu curry

Am profitat de faptul ca aveam in congelator o punga cu creveti si m-am gandit sa va ofer o reteta simpla, care se prepara rapid, delicioasa si plina de aroma. Cum bucataria asiatica ofera o multime de astfel de preparate, m-am orientat catre o reteta vietnameza, care se prepara nu doar acasa, ci si in restaurante si, mai ales, la zecile de mii de tarabe care ofera mancare gustoasa si hranitoare, preparata direct pe strada, in fata clientilor.

(more…)

Citeste tot

Pui cu muguri de fasole

Uneori ma mai izbeste sansa… culinara si dau peste ingrediente pe care eu le numesc „surpriza”; unele care se gasesc sporadic sau mai de loc. De data aceasta este vorba despre muguri de fasole soia proaspeti, peste care am dat la Cora. Stiu ca pot sa-i fac si singur, la mine acasa, dar, credeti-ma, in marea majoritate a zilelor nici nu mai stiu ce sa fac mai intai, asa ca ma bucur cand dau peste ei gata… inmuguriti.

(more…)

Citeste tot

Creveti cu tamarin

Am gasit zilele trecute, la Auchan, un ingredient extrem de popular in Asia de sud si de sud-est: tamarin. Nu este nici prea scump, am platit 8,5 lei pe jumatate de kilogram. Am incercat sa fac o fotografie cat mai explicita, ca sa intelegeti cat mai bine ce este cu acest fruct-condiment.

(more…)

Citeste tot

Pui picant cu orez si lapte de cocos

De fiecare data cand vine vorba despre bucataria thailandeza, ne izbim de lipsa unor ingrediente care ori nu au aparut niciodata pe meleagurile noastre, ori se gasesc sporadic: lemongrass, tamarin, galangal, pasta de creveti, creveti uscati, frunze de limeta kafru etc.

Reteta de fata foloseste si ea unele ingrediente specifice Asiei de sud-est, dar care, de data aceasta si din fericire, se gasesc si pe piata noastra. Orezul este foarte aromat si se potriveste bine cu gustul picant al carnii.
(more…)

Citeste tot

Alune caju prajite cu miere si nuca de cocos

Va propun o reteta thailandeza extrem de simpla si de rapida, inventiva si foarte gustoasa. A fost unul dintre preparatele prezentate la “Saveur Faire” 4 – Bucatarie thailandeza, desfasurat ieri, la magazinul “Biscuit” din Bucuresti.

Aceste alune crocante, cu gust dulce-iute-sarat, sunt o gustare care se prepara si se serveste pe strada, de obicei ambalata in cornete de hartie. Merge foarte bine cu bere, sau cu un vin alb, usor si sec.
(more…)

Citeste tot

Pui cu piper negru

Rezultatele partiale ale sondajului “In ce zi a saptamanii obisnuiti sa gatiti?” (il puteti vedea putin mai spre stanga) indica faptul ca dvs. (nu neaparat dvs. personal, ci dvs. cititorii) gatiti mai ales in week-end. Cum nu imi este greu sa tin cont si de preferintele dvs., v-am oferit ieri o reteta simpla, dar deosebita, si ma repet astazi cu inca o reteta asiatica, deosebit de interesanta. Ambele pot fi gatite rapid in week-end.

(more…)

Citeste tot

Creveti cu ghimbir

Va era dor de o reteta cu creveti? Stiu ca este criza, si tocmai de aceea ma grabesc sa va ofer una, acum cat ne mai putem permite. Chinezii numesc aceasta reteta “zhang da xia”, este una dintre retetele lor foarte simple si foarte populare. Crevetii sunt gatiti in aburi, alaturi de ghimbir si alte condimente.

(more…)

Citeste tot

Pui cu usturoi si ghimbir

Dupa ce veti citi lista de ingrediente, pun pariu ca ma veti critica. Veti spune ca titlul ei ar fi trebuit sa fie: “Pui cu muuuult usturoi si ghimbir”. Asa este. S-ar zice ca reteta de fata se adreseaza doar admiratorilor neconditionati ai usturoiului. Desi foloseste o cantitate impresionanta din acest ingredient, a carui aroma starneste glandele salivare, dar este, in aceasi masura, respinsa de conventiile sociale, reteta nu este una “puturoasa”.

Modalitatea prin care este gatit usturoiul da preparatului gust si aroma extrem de placute, fara ca acestea sa fie insotite de neplacerile pe care le cauzeaza, de pilda, mujdeiul. Desigur, ar fi recomandat sa nu mergeti imediat dupa masa la o receptie simandicoasa, si nici la vreo intalnire cu iubita/iubitul, dar nici nu veti mirosi a usturoi de la 2 metri si nici a doua zi dimineata.
(more…)

Citeste tot