retete asiatice | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pui cu cardamom

Aceasta reteta are si varianta video.

Cardamomul este socotit cel mai frumos mirositor condiment. Pe piata noastra se gaseste in supermarketuri sub forma de pudra, iar la magazinele arabesti si cele specializate in condimente se pot gasi pastai intregi. Aflati aici mai multe amanunte despre cardamom.

(more…)

Citeste tot

Somon cu sambal oelek

Sambal oelek este o pasta aromata, de culoare rosie, cu gust picant, preparata din ardei iuti, sare si alte condimente. Daca nu aveti timp, sau chef, sa va preparati singuri pasta de sambal oelek, si daca nici nu o gasiti pe piata (se gaseste uneori la Mega Image si Carrefour) puteti folosi orice sos disponibil cu gust picant, sau dulce-iute, sau dulce-acrisor, dupa preferinta dvs.

Kecap manis este un sos de soia indonezian, gros si dulce (se gaseste in Carrefour); poate fi inlocuit cu un amestec de sos de soia obisnuit cu miere sau zahar.
(more…)

Citeste tot

Vitel cu usturoi

Aceasta reteta are si varianta video.

Nu va speriati de cantitatea mare de usturoi folosita in aceasta reteta; modul in care este prajit usturoiul in ulei fierbinte inlatura mirosul, producand in schimb o aroma minunata, care este absorbita de carne.

(more…)

Citeste tot

Tonkatsu

Aceasta reteta are si varianta video.

Tonkatsu inseamna cotlet de porc. Desi aceasta reteta a fost inventata tarziu, abia la sfarsitul sec. XIX, a devenit una dintre preferatele japonezilor. In mod traditional, aceasta reteta se gateste utilizand panko (un tip de pesmet japonez preparat din paine fara coaja, ceea ce da un pesmet de culoare alba, crocant si mai aerat decat cel obisnuit) si mustar iute japonez, karashi (preparat din mustar amestecat cu hrean, sau wasabi).

(more…)

Citeste tot

Omletă chinezeasca

Este o mâncare pe care o veţi găsi oriunde înfloreşte cultura chineză, indiferent de distanţa faţă de patria mamă. Combină vegetale chinezeşti proaspete cu bucăţi de carne de pui, proaspat si afumat, şi este o cale excelentă de a „lungi” o cantitate modică de proteine.

(more…)

Citeste tot

Peneritong Manok

Aceasta reteta are si varianta video.

Este un fel de mancare gatit de vanzatorii stradali din Filipine, in special in Manilla. Reteta este simpla si rapida, iar rezultatul este deosebit de gustos. Se poate folosi orice fel de carne de pui, cu sau fara piele, dezosata sau nu, la alegerea dvs.

  (more…)

Citeste tot

Curry de pui cu cardamom

Aceasta reteta are si varianta video.
Cardamomul este socotit cel mai frumos mirositor condiment, si, dupa sofran si vanilie, este, poate, cel mai scump. Reteta de fata este originara din Mumbai, si a fost adusa acolo de emigrantii pakistanezi care s-au stabilit in zona, in secolul trecut. Acest curry este foarte aromat, cu gust picant. Mai multe despre cardamom puteti afla aici.

(more…)

Citeste tot

Pad Thai

Aceasta reteta are si varianta video.
Este probabil cel mai cunoscut fel de mancare thailandez, gatit in intreaga Thailanda si cunoscut de intreaga lume. Gustul trebuie sa fie dulce-acrisor-picant. Iuteala se regleaza din cantitatea de seminte de ardei iute indepartata.

(more…)

Citeste tot

Somon cu sos caramel si susan

Aceasta reteta are si varianta video.

Laos este o tara fara iesire la mare, dar strabatuta de multe cursuri de apa dulce, iar pestele este un aliment de baza. Ingredientele acestei reteta ilustreaza influentele principale asupra bucatariei locale: cea chinezeasca (susanul si ceapa verde) si thailandeza (sosul de peste).
 
(more…)

Citeste tot

Jeui Ha – Creveti betivi

Jeui Ha – Creveti betivi

Aceasta reteta are si varianta video.

Reteta, foarte populara in mai toate restaurantele chinezesti, isi trage numele de la generoasa cantitate de alcool folosita la gatit.

  • Bucatarie: chinezeasca
  • Grad de dificultate: usor
  • Cantitate: 3-4 portii
  • Timp de preparare: 1 ora 5 minute
  • Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:

  • 20 creveti cruzi (sau prefierti), circa 350-400 g in total
  • 100 ml vin de orez, sau vin alb, sec
  • 1 limeta, coaja rasa si sucul de la
  • 1 ardei iute rosu, taiat rondele
  • 30 ml brandy
  • 1/2 lingurita de sare
  • 1/2 lingurita de piper alb, macinat
  • 2 lingurite de seminte de susan
  • 2 fire de ceapa verde, tocate
  • 2 cm de radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt
  • 1 lingura de ulei, pentru prajit
  • cateva foi de salata verde, pentru servit

Instructiuni:

Se decorticheaza crevetii, se despica in partea dorsala si se curata de vinisoarele negre si subtiri. Se spala bine si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie.

Se oparesc crevetii intr-un vas mare plin cu apa clocotita, timp de 30 de secunde. Se scurg si se pun deoparte. Daca crevetii sunt prefierti (de culoare roz), se omite etapa de oparire.

Se combina intr-un castron crevetii cu restul ingredientelor (mai putin coaja rasa de limeta, semintele de susan, salata verde si ardeiul iute), se acopera si se lasa sa stea la temperatura camerei circa 1 ora. Intre timp, se prajesc semintele de susan intr-o craticioara, fara ulei. Cand incep sa se rumeneasca si sa sara din tigaita, se iau de pe foc si se pun deoparte.

Se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare. Se scurg crevetii si se prajesc la foc iute, 1-2 minute, amestecand ocazional.

Atentie, amestecul in care s-au marinat crevetii contine alcool si este posibil ca uleiul incins sa sara atunci cand acestia se adauga in tigaie.

Se scot crevetii din wok cu o spumiera si se aranjeaza pe o farfurie, peste foile de salata verde.

Se presara cu seminte de susan prajite, coaja rasa de limeta si rondele de ardei iute. Se servesc fierbinti.

Daca nu gasiti pe piata pasta thailandeza rosie de curry, o puteti inlocui oarecum aproximativ cu 1 lingurita de pasta de ardei iute amestecata cu 1/4 lingurita de coaja rasa de limeta, 1/4 lingurita de seminte de chimen macinate, 1/2 lingurita de seminte de coriandru macinate, 1/4 lingurita de praf de ghimbir si 1/4 lingurita de praf de usturoi.

Citeste tot