retete asiatice | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre rasam şi charu podi

Vă propun din nou o mică poveste despre un amestec de mirodenii indian. Nici nu mai ştiu câte astfel de amestecuri am prezentat deja pe blog; sincer, mi-a fost greu să le număr. Cultura culinară indiană pare a fi, însă, inepuizabilă la acest capitol, aşa că sunt sigur că vom mai avea astfel de subiecte de discuţie.

Subiectul de astăzi este “charu podi”, unde “podi” înseamnă “praf”, sau “pulbere”, iar “charu” (scris uneori şi “saaru”) este o denumire alternativă pentru “rasam”, o supă din sudul Indiei, foarte gustoasă şi aromată şi, în plus, socotită a avea unele calităţi vindecătoare.
Cred că deduceţi deja ca amestecul prezentat astăzi a fost conceput pentru a asezona supa rasam.
(more…)

Citeste tot

Pui cu ghimbir si ceapa verde

Aceasta reteta este una foarte simpla si rapida, buna de gatit in zilele calde, cand nu prea va vine sa va apropiati de aragaz. Avem de-a face aici cu un preparat de tip stir-fry, care se gateste greu intr-o bucatarie domestica, din cauza imposibilitatii de a obtine pe un aragaz obisnuit temperatura potrivita acestui procedeu. Eu am un arzator special, care imi permite sa ma apropii destul de bine de conditiile cerute. Ca sa simplificam insa situatia, gatiti cu flacara de la ochiul cel mare data la maxim si va veti descurca indeajuns de bine.

Un stir-fry dureaza doar cateva minute, dar pregatirea ingredientelor ia, de obicei, de 5-10 ori mai mult timp. De data aceasta avem, insa, doar 4 ingrediente de pregatit: carnea, ghimbirul, ardeiul iute si ceapa verde. Lucrurile vor merge, deci, mult mai repede.
(more…)

Citeste tot

Salata de taitei cu ierburi proaspete

Taiteii de orez se gatesc extrem de repede si de simplu si sunt foarte potriviti ca sa formeze baza unei salate in care restul ingredientelor aduc aroma si gust. Taiteii fac salata satioasa, ii dau substanta si greutate, si preiau bine gustul dressing-ului.

Salata aceasta se poate servi ca gustare, ca fel de sine statator la un pranz usor sau la o cina de vara, sau ca insotitor de nadejde al unui stir-fry pe baza de pui, peste sau fructe de mare.
(more…)

Citeste tot

Pui cu cinci arome

Cinci arome chinezesti” este unul dintre amestecurile de mirodenii caracteristice unei bucatarii renumite pentru diversitatea si rafinamentul sau. Amestecul nu este iute; este insa destul de puternic aromat, cu toate ca, in acelasi timp, aroma sa este fina, rafinata si doar usor picanta. Folositi-l cu prudenta, fiindca, adaugat in cantitati mari, poate domina profilul de gust si aroma al preparatelor.

(more…)

Citeste tot

Pui cu muguri de bambus

In ultimele luni proiectele pe care le aveam in desfasurare m-au tinut departe de bucatarioara mea; asa se face ca, pentru prima data de cand am inceput acest blog, am facut o pauza foarte mare de gatit.
Am gasit insa printre materialele adunate de mine in ani aceasta reteta, veche deja de 3-4 ani, dar foarte simpla si gustoasa. Se gateste rapid, adica exact cum trebuie atunci cand este vara si cald si avem de infruntat dogoarea aragazului.

Reteta se prepara prin procedeul stir-fry, numit de mine “sotare rapida”, greu de reprodus in conditii domestice, caci implica o flacara foarte puternica si temperaturi mari, de circa 230 °C, si un wok bine asezonat.
Va puteti insa descurca decent, cat sa gatiti ceva gustos, rapid si simplu, si pe ochiul cel mare al aragazului dvs., dand focul la maxim.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre nam prik (2)

In această ultimă parte a articolului despre nam prik, vă voi prezenta câteva variante de reţetă a acestei paste-condiment. Am selecţionat unele dintre ele fiindcă sunt populare şi frecvent întâlnite, altele pentru că mi s-au părut interesante, sau chiar ciudate. Oricum, multe dintre ingredientele listate sunt greu de găsit, aşa că majoritatea acestor reţete poate fi privită doar ca o curiozitate exotică.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre nam prik (1)

Bucătăria thailandeză este, în opinia mea, una dintre cele mai surprinzătoare, complexe şi savuroase din câte am încercat. Prima mea vizită în Thailanda, deşi scurtă, mi-a schimbat viaţa. Mâncarea de acolo m-a făcut nu doar să mă apuc de gătit, dar m-a determinat, în final, să-mi schimb meseria şi întregul mod de viaţă.
(more…)

Citeste tot