retete asiatice | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Nasi Goreng

In indoneziana si malaeziana, nasi inseamna orez gatit, iar goreng inseamna prajit. Nasi Goreng este, probabil, cea mai cunoscuta reteta indoneziana. Exista in extrem de multe variante, dar toate au in comun folosirea orezului gatit anterior.

(more…)

Citeste tot

Biryani de pui

Biryani, biriani, sau beriani, denumeste o categorie de feluri de mancare cu orez, inrudite cu mai cunoscutul pilaf, preparate cu carne, legume si mirodenii. Este foarte popular in India, Pakistan, Bangladesh, Iran etc.

(more…)

Citeste tot

Bun Cha

Este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare vietnameze, impreuna cu “Pho bo” fiind mandria bucatariei din Hanoi. Se serveste impreuna cu sosul “nuoc cham“, cel mai popular sos din Vietnam, folosit practic alaturi de orice fel de mancare. Bun Cha este preparata adesea de catre negustorii stradali, mai ales la timpul pranzului.

(more…)

Citeste tot

Vinete prajite cu iaurt

Este o reteta condimentata si racoritoare, un fel de alternativa la celebra salata raita (preparata din iaurt si castraveti), asezonata cu un ulei aromat, numit baghaar.
Vinete prajite cu iaurt
Bucatarie: indiana
Grad de dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit:15 minute
(more…)

Citeste tot

Pui Gong Bao

Pui Gong Bao

Cunoscuta si sub denumirea de Pui Kung Pao, aceasta mancare este originara din Sichuan si poarta numele unui guvernator al acestei provincii, din perioada dinastiei Qin.

Din cauza originii sale, legate de perioada imperiala, in timpul revolutiei culturale gatitul ei a fost interzis; astazi insa a revenit puternic si este una dintre retetele prezente practic in oferta oricarui restaurant chinezesc. Gustul ei este destul de iute, mai ales daca se gateste cu cantitatea maxima de ardei.

Este excelenta insotita de orez alb cu bob lung, fiert.

  • Bucatarie: chinezeasca
  • Grad de dificultate: usor
  • Cantitate: 4-6 portii
  • Timp de preparare:30 minute
  • Timp de gatit:10 minute

Ingrediente:

  • 2 piepti de pui dezosati, fara piele, taiati bucatele
  • 1 lingura de ulei de alune
  • 2-10 ardei iuti rosii, uscati (functie de cat de iute doriti sa fie mancarea)
  • 3 catei de usturoi tocati marunt
  • 2,5 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, feliata foarte subtire
  • 2 cepe verzi, tocate (doar partea alba)
  • 85 g alune caju, prajite
  • 4 lingurite sos de soia
  • 1 lingurita vin de orez Shiaoxing, sau vin alb, demi-sec
  • 1 1/2 lingurita de zahar brun
  • 1 lingurita de otet de orez
  • 1 lingurita de ulei de susan
  • 2 linguri de supa de pui (preparata din cubulete de concentrat), sau cata este nevoie
  • 1/2 ardei iute rosu, curatat de seminte si taiat fasiute foarte subtiri, pentru ornat
  • 1 ceapa verde (doar partea alba), taiata fasiute foarte subtiri, pentru ornat
  • 1 fasie de coaja de limeta, taiata fasiute foarte subtiri, pentru ornat
  • orez alb cu bob lung, fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se combina intr-un castron 2 lingurite sos de soia cu vinul de orez si cu 1/2 lingurita zahar. Se adauga carnea de pui si se lasa la marinat 30 de minute, acoperind castronul.

Se incinge uleiul si se prajesc la foc iute, amestecand permanent, ardeii iuti uscati, pana ce sunt crocanti si mirositori.

Se adauga bucatelele de carne si se prajesc 2 minute, pana incep sa se se faca brun-aurii.
Se adauga usturoiul, ghimbirul si ceapa verde. Se stir-fry 3-4 minute, pana ce carnea este facuta.

Se combina, ca sa formeze un sos, restul de sos de soia, otetul de orez negru, uleiul de susan, supa de pui si restul de zahar.
Se toarna sosul in wok si se amesteca bine.

Se adauga alunele si se amesteca. Daca mancarea este prea uscata, se mai pot adauga 1-2 linguri de supa. Se orneaza cu fasiute subtiri de ardei iute, ceapa verde si coaja de limeta si se serveste alaturi de orez fiert.

Citeste tot

Pachetele de primavara

Pachetele de primavara – reteta asiatica

Aceasta reteta, extrem de populara in Asia de sud-est, are nenumarate variatiuni, functie de umplutura aleasa. Rulourile se pot prepara ca in reteta de fata, sau crocante, prajite in baie-de-ulei pana ce se rumenesc.

  • Bucatarie: thailandeza
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 4 portii
  • Timp de preparare: 20 minute
  • Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:

  • 2 linguri de ulei de alune
  • 8 cepe verzi, taiate bucatele de 5 cm lungime
  • 1 ardei iute verde, curatat de seminte si tocat
  • 1 morcov mediu, taiat julienne
  • 1 ardei gras rosu, taiat fasiute subtiri
  • 200 g muguri de fasole soia
  • 16 creveti medii, decorticati si fierti, taiati bucatele
  • 3 linguri de sos de soia
  • 1-2 linguri de sos iute (optional)
  • 16 foi de salata verde de dimensiune potrivita (ceva mai mici decat foile de hartie de orez)
  • 16 foi de hartie de orez cu diametrul de 16 cm
  • sos picant thailandez pentru fructe de mare, pentru servit

Instructiuni de preparare:

Se incinge uleiul intr-un wok (sau tigaie mare) si se stir-fry 30 de secunde ceapa verde si ardeiul iute. Se adauga morcovul, si ardeiul gras si se stir-fry 1 minut.

Se ia wok-ul de pe foc si se adauga mugurii de fasole, crevetii si sosurile de soia si cel iute. Se amesteca bine, se gusta si se mai adauga sos de soia, sau sos iute, daca este nevoie.
Pachetele de primavara
Se imerseaza foile de hartie de orez, individual, in apa fierbinte si se scot dupa cateva secunde. Se lasa 1 minut pe un prosop de bucatarie, ca sa se inmoaie; astfel, nu vor crapa la indoire si rulare.

Se pun hartiile de orez pe suprafata de lucru si se asaza cate o frunza de salata in centrul ei. Foaia de salata se curata de nervurile tari, care ar putea opune rezistenta la rulare. Se adauga 1 lingura de umplutura si se asaza in centrul foii de salata.

Se impaturesc peste umplutura cele doua parti laterale ale foii de orez.

Se impatureste partea cea mai apropiata de maini, acoperind colturile deja impaturite.

Se ruleaza spre marginea libera, fixand lateralele, in acelasi timp, ca sa nu se desfaca.

Se continua rularea pana ce umplutura este bine inchisa.

Se servesc rulourile cu sos thailandez pentru fructe de mare, sau un alt sos, dupa cum preferati.

Citeste tot

Garam Masala – amestecul minune

Denumirea “garam masala” este de origine persană şi provine din “garm masaleh”, “garm” însemnând “fierbinte”, iar “masaleh” însemnând “ingredient”, sau “aliment”.

„Garam masala” înseamnă, deci, “mirodenii fierbinţi”, cu trimitere la efectul pe care componentele sale îl au asupra organismului. Garam masala este un amestec de mirodenii specific bucătăriilor din nordul Indiei, din Pakistan şi Bangladesh. Există mai multe variante, funcţie de ingredientul principal cu care vor fi asociate (pui, miel, peste, fructe de mare, legume etc.), de zona geografica şi de preferinţele personale ale bucătarilor. Totuşi, aproape toate variantele conţin piper negru, chimion, coriandru, scorţişoară, cardamom şi cuişoare.
(more…)

Citeste tot