retete asiatice | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Fotografii de pe papamond (38)

Daca in episodul trecut al acestui serial v-am prezentat cateva preparate din bucataria coreeana, astazi a venit randul unei alte culturi culinare, cea japoneza, foarte la moda si relativ putin accesibila la noi, atat datorita raritatii restaurantelor nipone, cat si preturilor, care imi par nejustificat de ridicate.

(more…)

Citeste tot

Curry indonezian de creveti

Combinatia de lapte de cocos cu arome ca lemongrass, tamarin, jaggery (zahar brut de palmier), alune si ardei iuti face farmecul acestei bucatarii puternic influentata de culturile chineza si indiana. Acest curry are un gust rafinat si echilibrat, cu accente dulci, acrisoare si picante, extrem de placute.

(more…)

Citeste tot

Orez cu pui si lapte de cocos

Aceasta reteta isi asteapta randul la publicare de vreo… 4 ani. Nu mai tin minte din ce carte am preluat-o; pe atunci experimentam foarte mult, incercand tot felul de inlocuiri si de combinatii de ingrediente. Este, de asemenea, fotografiata cu aparatul meu cel vechi si fara conditiile pe care le am astazi.
Reteta este oarecum atipica pentru bucataria thailandeza, caci nu este asezonata cu vreo pasta de curry, un nahm prik nici cu atotprezentele ghimbir ori galangal. Este o retetaa foarte simpla, iar gustul deosebit al orezului este dat de laptele de cocos si de doua ingrediente specifice Asiei de Sud-Est: lemongrass si limeta.

(more…)

Citeste tot

Somon cu sos teriyaki

Teriyaki este o tehnica de gatit japoneza, in care alimentele sunt fripte pe gratar sau chiar sub grill-ul cuptorului, alaturi de un sos preparat pe baza de sos de soia, numit “tare”; carnea este marinata inainte, si/sau stropita cu marinada in timp ce se gateste.
Termenul “teriyaki” este format din cuvintele “teri”, care se refera la luciul dat de continutul de zahar din “tare”, iar “yaki” se refera la prepararea pe gratar, sau in cuptor.

(more…)

Citeste tot