Retete Indiene | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Peste cu tamarin si lapte de cocos

Reteta este originara din Chennai (fostul Madras), statul Tamil Nadu, situat in sudul Indiei, unde localnicii sunt mari amatori de peste. In mod traditional, indienii folosesc pesti ca “hilsa” si “katla”, bogati in acizi grasi omega-3. Eu am incercat-o cu lup-de-mare (levrek), un peste mai slab, dar foarte gustos.

Aroma si gustul acestui preparat sunt delicate, rafinate si bine echilibrate. Ardeiul iute aduce o usoara nuanta picanta, iar limeta si menta vin cu o nota proaspata si racoroasa. Alunele aduc si ele un plus de textura si de gust.
(more…)

Citeste tot

Pe urmele curry-ului (1)

Curry. Am auzit acest cuvânt în urmă cu ceva ani şi iniţial am crezut că denumeşte doar un amestec de mirodenii. Amestecul îl întâlnisem menţionat, în treacăt, în câteva cărţi, de literatură nu de bucătărie; apoi a apărut şi în supermarketuri. Abia după alţi câţiva ani am aflat că mai există şi o plantă aromatică, precum şi un preparat cu acelaşi nume.
(more…)

Citeste tot

Pilau cu creveti

Iata o varianta indiana de pilaf, foarte usoara si gustoasa. Reteta provine din sudul Indiei, si se remarca prin folosirea fructelor de mare si a laptelui de cocos, ingrediente extrem de popular in bucatariile regionale indiene din zona. Alaturi de legume si carne se mai remarca folosirea stafidelor si fisticului, ca si faptul ca, spre deosebire de variantele de pilaf obisnuite la noi, aceasta se gateste doar pe ochiul aragazului.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre chammanthi podi

Am mai vorbit pe acest blog despre multe amestecuri de mirodenii întâlnite în bucătăria subcontinentului indian. Chammanthi podi face şi el parte din această categorie. Mai este numit şi „thengai podi” şi face parte din cultura culinară a statului Kerala, aflat în sudul extrem al Indiei. Aici s-a făurit, în câteva mii de ani, una dintre cele mai interesante bucătării regionale ale imensei Indii, iar chammanthi podi este unul dintre ingredientele care dau acesteia o personalitate aparte.

Deşi originar din Kerala, chammanthi podi este folosit în mai multe state din sudul Indiei, acolo unde nuca de cocos este unul dintre alimentele populare şi larg răspândite.
(more…)

Citeste tot

Curry de ciuperci cu orez

Iata o alta reteta facuta acum cativa ani. Profit de faptul ca multi dintre cititori tin post ca s-o aduc in atentia lor, caci este excelenta pentru aceasta perioada, ca si pentru vegetarieni. Reteta este originara din nordul Indiei. Este foarte aromata, delicioasa, decorativa, bine echilibrata nutritional si hranitoare. Se poate manca fierbinte, sau la temperatura camerei, in orice moment al zilei.

(more…)

Citeste tot

Pui balti cu ardei iute

Am mai avut pe acest blog reteta balti, doua dintre ele chiar cu pui, dar astazi va prezint o alta varianta de reteta, una foarte rapida si extrem de simpla. Preparatul este usor picant, deosebit de gustos, iar savoarea data de ardeii iuti si de mirodenii este extraordinara.

(more…)

Citeste tot