retete siciliene | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Salmoriglio

Cum cred că merităm să ne trăim viaţa cu gust, vă prezint astăzi, foarte pe scurt un sos-condiment foarte uşor de preparat şi foarte gustos. Salmoriglio este un condiment provenit din sudul Italiei, preparat din ingrediente tipic mediteraneene: suc de lămâie, ulei de măsline extra virgin, usturoi, oregano şi pătrunjel.

(mai mult…)

Citeste tot

Bucătăria siciliană – o „fiertură” cu multe arome (2)

Roata istoriei s-a învârtit încă o dată pentru Sicilia, iar arabii au fost alungaţi de normanzi în 1091. Înţelepciunea conducătorilor normanzi a constat în faptul că au preluat multe dintre instituţiile organizate de arabi. În următorii 100 de ani Sicilia a ajuns cel mai bogat dintre statele europene, mai stabil financiar şi mai înfloritor chiar decât Anglia, Franţa şi Imperiul German.
În domeniul culinar contribuţia normandă a fost foarte slabă, cel mai important aliment impus de ei fiind codul sărat, numit de sicilieni „stoccafisso”.
(mai mult…)

Citeste tot

Spaghete cu pesto sicilian

Aceasta reteta are si varianta video.

In aceasta reteta, la prepararea sosului pesto se folosesc migdale, in loc de seminte de pin, care dau o aroma mai puternica. Eu folosesc paste fabricate de Barilla; sunt un pic mai scumpe decat cele romanesti, dar diferenta de pret este justificata de o calitate net superioara. Acel nr.5, determina grosimea lor; 5 este dimensiunea mea preferata, dar puteti folosi, la fel de bine, si 7, sau orice alta dimensiune va convine.

(mai mult…)

Citeste tot

Salata siciliana

Reteta foloseste ingrediente tipice insulelor mediteraneene. Gustul acestei salate se imbunatateste daca este preparata cu 1-2 ore inainte de a se servi. Reteta originala foloseste fileuri de ansoa, dar eu am preferat sproturile afumate, pentru ca au gust mai fin si o minunata aroma de afumat care se potriveste cu cea a ardeilor copti.

(mai mult…)

Citeste tot