retete | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Băuturile lui Radu

Dragii mei, ştiu că v-aţi dat seama că se întâmplă ceva. Blogul meu tinde să se transforme din “reţetele lui Radu” în „băuturile lui Radu”. Nu am planificat această transformare, ea s-a întâmplat pur şi simplu.
Motivele sunt mai multe, unele obiective, altele nu.
(mai mult…)

Citeste tot

Amsterdam pe fugă (3)

Ca întotdeauna, o călătorie în altă țară are pentru mine și o importantă componentă culinară. Nu vreau să văd doar muzee, catedrale, străzi și oameni, ci și piețe, magazine alimentare și restaurante. Sau, ca să fiu sincer, mai ales piețe, magazine alimentare și restaurante.
Restaurante din Amsterdam
(mai mult…)

Citeste tot

Decalogul nesimțitului

Nu am idee câți dintre dumneavoastră știți ce implică un blog. Probabil că nu v-ați gândit la asta nicio secundă, căci aveți la îndemână mii de bloguri; doar deschideți browserul, tastați un url și gata! Brusc, vi se deschide în față, complet gratuit și fără nicio obligație pentru dvs., un întreg univers. Captivant sau banal, scris bine sau agramat, cu fotografii și filme sau fără… după putința și priceperea celui care îl scrie.
Suntem cu toții atât de obișnuiți cu o imensă ofertă de informație gratuită aflată pe Internet, încât o luăm ca atare, ca și cum ni s-ar cuveni, deși cei mai mulți dintre noi nu facem nimic pentru a o merita.
(mai mult…)

Citeste tot

La „Casa cu Tei”

Am început acest blog în urmă cu 4 ani şi 4 luni, cam la 2-3 ani după ce am început să mă interesez de gătit şi să trebăluiesc prin bucătăria mea de acasă. Până atunci nu gătisem, practic, nimic, fiindcă nu poţi spune că găteşti atunci când faci doar nişte cartofi prăjiţi sau câteva ochiuri. Doar Dumnezeu mai ştie cum le făceam, pe atunci, şi pe acelea.
(mai mult…)

Citeste tot

„Retetele lui Radu” pe FaceBook

Toti cunoscutii m-au batut la cap ani de zile spunandu-mi ca am nevoie neaparat de o pagina pe FaceBook, dedicata blogului. Se pare ca astfel blogul ar fi mai bine popularizat.
Am un cont de FB, de ceva vreme deja, unde mi-am promovat retetele si articolele de pe blog, dar unde am postat si lucruri personale, nelegate de domeniul culinar: muzica, fotografii, lucruri legate de calatorii erc. In ultimul an FB a devenit principalul meu furnizor de trafic.

Se pare ca o pagina dedicata blogului ar separa preocuparile mele ne-culinare de cele culinare si ar targeta mai bine continutul din blog.

Asa se face ca acum 2 zile m-am „adunat” si am inceput sa lucrez cu pagina „Retetele lui Radu”. Postez deja acolo lucrurile legate de domeniul culinar, preluandu-le insa si pe propriul wall.

Cei care au timp si chef sunt invitati sa arunce o privire pe pagina „Retetele lui Radu„. Acolo interactiunea este la fel de simpla ca pe blog si aveti ocazia sa intalniti cititori noi. Bineinteles, voi favoriza comentariile pe blog, oferind in continuare premii in cadrul seriei „Ai comentarii, ai premii!”.

Citeste tot

Blogăraşii cei proşti

Un prieten mi-a povestit cândva schema făcută de o editură, ca să nu plătească traducerea cărţilor. Dădea la tradus, ca „probă”, câte 20 de pagini fiecărui traducător de pe piaţă, fără ca aceştia să ştie unul de celălalt. Apoi le comunica tuturor, cu regrete, că proiectul s-a amânat; după ceva vreme comasa traducerile, folosea un redactor să le aranjeze pe ici colo şi publica bine-mersi cartea, cu o mare economie de bani. Ceva similar s-a încercat şi în domeniul culinar, aşa că vreau să vă spun o poveste de prostit bloggerii.

A fost odată ca niciodată o clinică de nutriţie. Dorea această clinică să scoată o carte cu reţete dietetice, ca toată clientela să beneficieze de reţete sănătoase, cu nutrienţii strict calculaţi, frumos scrise, bine gătite şi minunat fotografiate.
(mai mult…)

Citeste tot

Omletă – friletă – frittata

Confucius spunea, cu mult timp în urmă, cam aşa: „Trebuie să avem cuvinte cu care să denumim lucrurile în mod clar. Doar aşa oamenii vor putea înţelege legile şi le vor putea respecta.” Citatul este foarte aproximativ, însă înţelesul său este corect redat, şi este valabil nu doar în legislaţie, ci şi în gastronomie.
(mai mult…)

Citeste tot

„Reţeta anului 2011”

Reţeta anului 2011 – Concurs culinar

Iata, aşadar, un nou concurs culinar online, căci din titlu v-aţi dat deja seama despre ce este vorba. Îmi plac concursurile culinare, găsesc că stimulează spiritul de competiţie şi creativitatea, dar nu agreez, după cum ştiţi deja, concursurile care se bazează exclusiv pe votul publicului; aceasta din motive care pot fi lesne banuite şi pe care le-am expus cu alte ocazii.

Concursul „Reţeta anului”, organizat de bucataras.ro, site cu care colaborez excelent de o bună perioadă de timp, se bazează doar parţial pe acest sistem. Reţetele se selectează până în „finală” pe baza votului publicului, după care câştigătorii pe categorii şi cel ce va primi Marele Premiu vor fi aleşi de un juriu din care, ca şi anul trecut, am cinstea de a face parte.

Sistemul cu votul publicului este greu de eliminat total, mai ales dacă organizatorul concursului este un site culinar, care se bazează tocmai pe traficul său în atragerea sponsorilor. Cred că, în situaţia dată, bucataras.ro a găsit cel mai bun compromis pe care şi-l putea permite. Asigurare de trafic prin voturile publicului şi un vot final cât mai obiectiv, bazat pe criterii clare de apreciere, făcute de persoane care activează ca profesionişti în domeniu.

Premiile oferite de Electrolux sunt foarte consistente, şi le puteţi vedea, în detaliu, aici. După mine sunt extrem de tentante pentru cei care gătesc acasă, aşa că sunt convins că vor exista foarte multe reţete înscrise în concurs. Nu ştiu cine sunt ceilalţi membri ai juriului, dar am încredere în alegerile echipei de la bucataras.ro.

În ce mă priveşte pe mine personal, vă promit obiectivitate deplină şi vă pot asigura că voi judeca reţetele după criterii clare, legate de modul în care sunt asociate ingredientele, de tehnica de gătit, de modul în care sunt explicate reţetele şi de modul de montare a preparatelor finale.

Urez participanţilor mult succes şi sper să am de jurizat reţete interesante, gătite corect şi decent prezentate.

Citeste tot

Gala BLOGourmet 2012

Nu agreez deloc concursurile al căror câştigător este stabilit de voturile publicului. Prefer să văd concursurile culinare ca pe o probă de măiestrie şi creativitate, nu ca pe un concurs de popularitate. Sunt o persoană prietenoasă şi deschisă, dar îmi doresc ca un concurs culinar să fie câştigat de cel mai inspirat bucătar al momentului respectiv, nu de cel cu cei mai mulţi prieteni. Acţiunea de a-ţi contacta familia, prietenii, cunoştinţele şi mulţi necunoscuţi pentru a-i convinge să-ţi voteze reţetele, mi se pare un fel de „milogeală” nedemnă de un concurs… şi nedemnă de mine, până la urmă.
(mai mult…)

Citeste tot

Un pic de orez parboiled

Scriu acest articol mânat de ideea că este o bună ocazie pentru a lămuri câteva confuzii legate de produsul numit orez parboiled. Am spus „produs”, căci parboiled nu denumeşte o varietate de plantă, aşa cum este orezul cu bob lung sau cu bob scurt, şi nici nu este rezultatul unei simple procesări mecanice, ca în cazul orezurile albe, brune sau negre.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 3
1 2 3