rom | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre rom (3)

Regiunile romului
Caraibele sunt, ca să zic aşa, “epicentrul” producţiei de rom mondiale. Fiecare insula mare, sau grup de insule, produce stilul său de rom, diferit de cel al vecinilor. Voi da câteva exemple, dar indicaţiile de mai jos sunt doar generale, fiindcă în cadrul fiecărei categorii există diferite variaţii, de la producător la producător.

Romuri Zacapa, din Guatemala - sursa foto: www.rumratings.com

Romuri Zacapa, din Guatemala – sursa foto: www.rumratings.com


(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre rom (2)

Romul și pirateria
Cred ca sunt foarte puțini cei care nu asociază romul cu pirateria. Această asociere, care adesea îmbină istoria reală cu legenda, a început odată cu comerțul cu rom făcut de englezi. Erau vremuri tulburi, în care linia de demarcație între comerț și piraterie era una extrem de difuză. Mulți dintre comercianți acționau concomitent și ca pirați, sau bucanieri.

Rom si piraterie - Sursa foto: imgarcade.com

Rom si piraterie – Sursa foto: imgarcade.com


Echipajele vaselor erau formate din oameni aspri și violenți, mulți dintre ei „binecuvântați” cu darul beției. Romul era ieftin și foarte la îndemână. Desigur, pirații beau și alte băuturi, nu doar rom, dar acesta a fost popularizat mai mult, chiar în unele opere literare, dintre care cea mai cunoscută este, probabil, „Comoara din insulă” a lui Robert Louis Stevenson.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre rom (1)

Romul este pentru mulţi o mare necunoscută. Băutură misterioasă şi exotică, înconjurată de legende în care abundă piraţi şi insule ale comorilor, romul suscită în ultimii ani un interes din ce în ce mai mare.

Degustare de rom la Bistro GUXT

Degustare de rom la Bistro GUXT


Am căzut şi eu pradă acestui trend, silit, ca să spun aşa, de nevoia de a organiza la Bistro GUXT evenimente cât mai interesante. La sfatul unui prieten am organizat câteva degustări de rom şi, în lipsa unui specialist, am fost nevoit să mă documentez, atât cât să pot susţine prezentarea băuturilor. Am făcut aceasta cât am putut de temeinic şi, de la un moment dat încolo, cu mare plăcere, romurile conturând un univers mai mult decât captivant.
(mai mult…)

Citeste tot

Baba al rum

Acest desert isi trage originea din “babka”, o prajitura inalta si cilindrica, din Polonia, unde inca este gatita in aceasta forma. “babka” inseamna “batrana”, sau “bunica”, fiind un diminutiv al cuvantului “baba”.
Baba al rum
“Baba au rhum” a fost lansata la Paris, undeva pe la 1835, fiind introdusa via Alsacia si Lorena.
Stanisław Leszczyński, regele exilat al Poloniei ar fi, se pare, “vinovat” pentru raspandirea acestui desert. El a avut ideea inmuierii unui gugelhupf (o prajitura, oarecum similara, dar uscata, comuna in Alsacia si Lorena) in alcool: vin Malaga sau lichior Tanaisie. Ideea inmuierii in rom a aparut abia pe la 1835 si a avut cel mai mare succes.
(mai mult…)

Citeste tot

Pui jamaican cu fructe

Aceasta reteta are si varianta video

Supermarketurile au inceput sa ofere o gama relativ diversificata de fructe exotice. Pe unele am avut ocazia sa le gust deja, in special in calatorii, pe multe altele abia incep sa le descopar. Le degust crude, dar si gatite, bucataria jamaicana fiind una dintre cele care le foloseste din plin.

Va propun o reteta pe baza de carne de pui, gatita cu o garnitura de fructe exotice condimentate. Nu este doar inedita si plina de culoare, ci exceleaza si la capitolul aroma-gust.
(mai mult…)

Citeste tot

Bucătăria jamaicană – Exotism si diversitate

Puţine sunt bucătăriile lumii caracterizate de influenţe atât de diverse şi provenind din locuri atât de îndepărtate, aşa cum este cea jamaicană. Indienii arawak şi caraibi, spaniolii, francezii, portughezii, britanicii, olandezii, africanii, chinezii şi indienii, popoare ce provin din nu mai puţin de 4 continente, şi-au unit resursele şi imaginaţia pentru a făuri o gastronomie absolut deosebită: interesantă, surprinzătoare, aromată, delicioasă şi foarte echilibrată nutriţional. Jamaica reuşeşte să fie nu doar un paradis pentru turişti, ci şi pentru pasionaţii de gastronomie.
(mai mult…)

Citeste tot

Peste in crusta de nuca de cocos

Iata o alta reteta gatita de mine la “Saveur Faire 5 – Bucatarie jamaicana”. Foarte aromata, de la nuca de cocos, si cu un gust extrem de “rotund” si de complex, care se datoreaza sosului. Acesta este o dovada a influentei emigrantilor chinezi asupra bucatariei jamaicane, caci foloseste atat sos de soia, cat si abordarea, tipic asiatica, a celor 5 gusturi unite pentru a oferi o savoare deosebita.

(mai mult…)

Citeste tot